"Алфа рисърч": Близо 60% от българите очакват 2023 г. да бъде по-лоша за страната

  • 20 декември 2022 10:55

  • 324
  • 0
"Алфа рисърч": Близо 60% от българите очакват 2023 г. да бъде по-лоша за страната
© Novini.bg/Canva

Близо 60 на сто от българите очакват, че следващата година ще бъде по-лоша за страната ни. Това каза Боряна Димитрова, управител на агенция „Алфа рисърч“ по време на Powers Summit - иновативна платформа за градивен, оперативен диалог, лице в лице между властта, бизнес лидерите, науката и гражданския сектор.

Настоящото национално представително проучване е част от регулярния мониторинг на Алфа Рисърч. Проведено е в периода 1 – 13 декември 2022г., сред  1023 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Публикувано е на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.

"Галъп": Европейският съюз е най-предпочитаната сила за партньор сред българите

Дори и в бурните политически 2016-2017 г., дори по време на ковид пандемията, традиционният новогодишен оптимизъм и мобилизацията на българите не са спадали под 50%-55%. В края на 2022 г. те обаче бележат срив от 20 процентни пункта, показва проучването. Ако по отношение на личния живот, особено сред младото и средното поколение, има и оптимисти, то очакванията за света и за България през 2023 г. са почти единодушно негативни. По думите й 64% са на мнение, че икономическата ситуация в страната се влошава, което заедно с политическата криза поражда всеобщо споделен обществен песимизъм.

Да се стигне до предсрочни избори следващата година очакват 57 на сто от запитаните, каза още Димитрова и допълни, че 35% смятат, че ще се стигне до социални протести. Всеки трети очаква да се увеличат доходите и жизненият стандарт.

Хората не са експерти, как ще стане промяната в България трябва да се посочи от експерти, от бизнеса, от политиците, допълни Димитрова.

На форума „Власт, чувай!“ присъстват народни представители, министри, дипломати и др.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
324 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини