В област Плевен 265 деца получават топъл обяд по програма на БЧК

  • 19 декември 2022 09:59

  • 181
  • 0
В област Плевен 265 деца получават топъл обяд по програма на БЧК
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

В област Плевен 265 ученици получават топъл обяд по програма на Българския Червен кръст (БЧК). Включени са деца от уязвими групи на възраст от седем до осемнадесет години. Предлагането на топлия обяд започна на 1 декември и ще е в рамките на 70 учебни дни, съобщи  Габриела Хитова, директор на Областния съвет на БЧК в Плевен, предаде БТА. 

В програмата са обхванати 35 деца от Основно училище (ОУ) "Христо Ботев" - село Божурица, 33 от Средно училище (СУ) "Васил Априлов в град Долна Митрополия, 80 ученици от СУ "Христо Смирненски" в град Гулянци, от СУ " Димчо Дебелянов" в Белене – 30 деца, 21 от ОУ "Васил Левски" в Белене и 66 ученици от СУ "Христо Ботев" в Никопол.

"В общините, в които се реализира проектът тази година, има високо ниво на безработица. Обхванатите деца в една значима част се отглеждат в непълни или многодетни семейства, деца отглеждани от близки и роднини, както и такива на хора с увреждания. Програмата води до висока посещаемост в училище и намалява риска от отпадане на учениците от училището, тъй като нерядко за тези деца това е единственото пълноценно хранене през деня, чрез което се подпомага развитието им", коментира Хитова.

Подборът на учениците е съобразен с критерии, заложени в правилник на БЧК за предоставяне на храна в обществени трапезарии на деца сираци и полусираци, деца с увреждания, от социално слаби семейства с доход на член от семейството до 80 процента от минималната работна заплата, редовно посещаващи учебни занятия.

Над 1600 българчета ще получават "Топъл обяд" през зимата

От началото на програмата "Топъл обяд" през 2004 г. до момента са осигурени 1 554 356 безплатни топли обяда за нуждаещи се деца в страната, които посещават училище. Близо 20 500 ученици в неравностойно положение са получавали топла храна през учебната година благодарение на набраните благотворителни средства. Финансовият ресурс, необходим за реализирането на програмата, се осигурява чрез съвместни благотворителни кампании на партньорите от Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК.

Калина Христова
181 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини