Депутати предлагат зрелостниците да се явяват на поправка на матурите

  • 14 декември 2022 16:34

  • 745
  • 0
Депутати предлагат зрелостниците да се явяват на поправка на матурите
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Зрелостниците да могат да се явяват на поправка на държавен зрелостен изпит, ако не са доволни от оценката си. Това предлага законопроект на депутати от ГЕРБ, ДБ, ПП и "Български възход".

"За целите на кандидатстването във висше училище зрелостниците, положили успешно, но незадоволително за тях, държавен зрелостен изпит, имат право еднократно до края на календарната година, следваща първото полагане на държавен зрелостен изпит, да се явят за повишаване на оценката на следващ насрочен такъв изпит в същото училище, за което им се издава удостоверение. Новата оценка се вписва в удостоверението, ако това е по-благоприятно за зрелостника", предлага текстът на законопроекта.

В момента 12-окласниците имат право да се явят повторно на матура само ако са били скъсани. Другият вариант е да се откажат по време на полагането на изпита и доброволно да получат оценка Слаб 2. И в двата варианта по-късно могат да се явят на поправителен.

С новите промени учениците ще могат да се подготвят допълнително и да получат по-висока оценка, с която да кандидатстват в университет.

Омбудсманът: Учениците трябва да могат да се явят на матура за повишаване на оценката

Идеята представи омбудсманът Диана Ковачева миналия месец по време на заседание на образователната комисия в НС. Тогава тя обясни, че вторият шанс е важен, тъй като оценката от матурите предопределя целия живот занапред, както и че е получавала жалби от родители и ученици. В една от тях родител посочва, че детето му вдигнало температура на изпита и резултатът не бил задоволителен, така че да се класира в желания университет.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
745 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини