Вкопават над 50 км електропроводи под земята в района на влажните зони около Бургас

  • 12 декември 2022 12:05

  • 196
  • 1
Вкопават над 50 км електропроводи под земята в района на влажните зони около Бургас
© Bulphoto/архив

Проект на стойност 5.5 млн. евро предвижда вкопаване на над 50 км електропроводи под земята в района на влажните зони около  Бургас - Атанасовското езеро, езерото Вая, комплекс Мандра-Пода и Поморийското езеро, съобщиха от Община Бургас. Основната цел е защита на птиците във влажните зони чрез премахване на въздушните проводници и поставянето им под земята. Проектът "Безопасна мрежа на бургаските езера" се изпълнява от EVN България и Българското дружество за защита на птиците. 

Днес кметът на Бургас Димитър НиколовДимитър НиколовДимитър Николов е български икономист и политик, кмет на Община Бургас от 2007 година. Той е роден проведе среща в кабинета си с представители на ръководството на електропреносното дружество - Александър Сипек, председател на Съвета на директорите и Калина Трифонова, заместник-председател. В разговора те отчетоха свършената досега работа по проекта, който се финансира по програма LIFE на Европейския съюз.

По време на срещата беше отчетено забавяне в част от дейностите, свързани със съгласувателни процедури и разрешителни режими.

Предвид, че навременното им издаване е от съществено значение за спазване на сроковете, залегнали в плана на проекта, одобрен от Европейската комисия, ЕVN и Община Бургас заедно ще търсят съдействие от съответните ведомства и институции за преодоляване на проблемите и успешното довършване на проекта, каза кметът на Бургас Димитър НиколовДимитър НиколовДимитър Николов е български икономист и политик, кмет на Община Бургас от 2007 година. Той е роден.

"Това е в интерес на кварталите "Черно море", "Рудник", "Банево", "Ветрен", "Сарафово" и други населени места в нашата община, защото с изпълнението на проекта ще бъде ограничен броят на авариите, причиняващи смущения в електрозахранването. Не по-маловажна за нас е и екологичната част. От години рекламираме Бургас като град на птиците и една от най-важните спирки в миграционния им маршрут. Така че бихме искали все по-малко от тях да загиват от токов удар или сблъсък с въздушни електропроводи", коментира Николов.

Проектът на  EVN, разработен в партньорство с Българското дружество за защита на птиците, получи одобрение от Европейската комисия през май 2021 г. 75 процента от средствата се осигуряват от програма LIFE на Европейската комисия, а 25 на сто - от EVN. Планираният срок за изпълнение на дейностите е до края на 2026 година.

Последвайте канала на

Десислава Станева
196 1

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.12 | 15:38

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини