Система за разделно събиране на отпадъци от опаковки ще има от следващата година в Троян

  • 10 декември 2022 21:08

  • 436
  • 1
Система за разделно събиране на отпадъци от опаковки ще има от следващата година в Троян
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

От следващата година в Троян ще започне изграждането и обслужването на система за разделно събиране на отпадъци от опаковки, съобщи на пресконференция кметът на общината Донка Михайлова, предаде БТА. 

За целта общинската администрация получи съгласието на Общински съвет да сключи договор с Организацията по оползотворяване на отпадъци от опаковки, посочи кметът. 

Организацията ще осъществява събирането, транспортирането и оползотворяването на отпадъците от опаковки напълно безплатно, с което се цели намаляване на количеството депониран отпадък на Регионалното депо за неопасни отпадъци за общините Троян и Априлци. На територията на Троян, Орешак и Черни Осъм ще бъдат разположени общо 57 точки с по три цветни контейнера, добави Михайлова.

Драстично увеличение на такса смет в Кюстендил

По думите ѝ Община Троян цели намаляване количеството депониран отпадък и отделяне на 50 процента от него за вторична преработка, намаляване на разходите за издръжка на депото, което пряко касае размера на такса битови отпадъци. Друга цел е намаляване на отчисленията, които трябва да се депозират по сметка в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен, което също е важен фактор за размера на таксата за битови отпадъци, която гражданите плащат, посочи Михайлова.

Тя каза още, че с изграждането на третата клетка на депото за отпадъци, което бе въведено в експлоатация, през 2023 г. ще започне да приема първите количества отпадък на общините Троян и Априлци. Община Троян вече се готви за рекултивация на първа и втора клетка, за което ще бъдат търсени средства от сметката с отделени средства за тази цел в РИОСВ. 

По думите на Михайлова през изминалата година община Троян бележи напредък в предварителното третиране на битови отпадъци и компостиране на зелени отпадъци, както и в оползотворяването на дървесните отпадъци. Успех имат и инициативите за разделно събиране на дрехи, обувки и други текстилни отпадъци, както и поставянето на контейнери за събиране на негодни за употреба батерии и акумулатори.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
436 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.10 | 23:26

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини