Проф. Николай Радулов за novini.bg: За да сме в Шенген, трябва да осигурим неприкосновеност на границата ни

  • 07 декември 2022 15:34

  • 1074
  • 0
Проф. Николай Радулов за novini.bg: За да сме в Шенген, трябва да осигурим неприкосновеност на границата ни
© булфото /архив/

Несигурността на  границата ни ли е причината две държави – Нидерландия и Австрия, да откажат присъединяването ни към Шенген? Кой носи отговорност затова за браздата ни да се говори като за разграден двор? Нагласен и преднамерен или истинен  бе репортажът на Sky News, пуснат преди ден? Реално, готови ли сме за Шенген? Разговарям с експерта проф. д-р Николай Радулов. Той е доктор на науките, консултант по проблемите на националната сигурност. Бил е секретар на МВР в правителствата на Стефан СофиянскиСтефан Софиянски Стефан е син на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра и Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -. Преподава по проблемите на националната и международната сигурност в Нов български университет.

Нашата зелена граница /б.а. по земя/ не е в прекрасно състояние. Това съоръжение, за което говорим от години, всъщност представлява една телена ограда, която не е с най-добрата конструкция. И другаде се правят такива съоръжения, но са по-различни – по-високи, с междинна бодлива тел и т.н.

Първоначалният модел, по който трябваше да се изгради конструкцията, беше двуредна ограда, но в действителност сега на места е двуреда, другаде не е. По цялото й протежение би трябвало да има система за електронно следене затова какво се случва по синора и за ранно оповестяване. Това е част от концепцията за умна граница, модул от който е Шенгенската информационна система. Само че тя е модул, насочен към ГКПП, а сега говорим за зелена граница извън местата, разрешени за преминаване.

Но от там на практика минават огромни тълпи от мигранти.

Те създават проблеми, тъй като предварително си унищожават документите, за да не може да се разбере кои са те и че нямат право на какъвто и да е статут в по-богатите държави от ЕС, към които се целят. Всичко това създава голяма напрежение в съюза.

МВР трябва да пази българската граница. Има и един нюанс, който регламентира и въоръжените ни сили да отговарят за това, но то би трябвало да е за опазване на въздушното ни пространство, въпреки че не е изрично нормативно упоменато. Затова може да се приеме, че в процеса по опазването на браздата трябва да се включи и МО.

Проблемът, който имаме сега относно приемането ни в Шенген, е че две държави - Нидерландия и Австрия имат доводи против това.

Смятам, че техните мотиви са разумни, тъй като става въпрос за външните граници на ЕС.

Ние имаме аргумента, че сме изпълнили всички изисквания за този прием, но не е много точен. Изискванията са свързани с Шенгенската информационна система и те касаят само граничните пунктове.

Разбирате, че звучи глупаво да имаме супер модерни ключалки на вратите, но пък да са ни разбити прозорците и стените и през тях да може да влиза всеки, който пожелае.

Идеята на Шенген е да могат гражданите на ЕС , членове на Шенген, спокойно да пътуват, без забавяния и усложнения, стоките и товарите също да се движат безпроблемно, без огромни опашки и т.н. Това за нас е сериозен проблем. За да се постигне тази херметичност на външните граници на Шенген, трябва да има сигурност на местата за преминаване на хората, но да има надеждност и на цялото ограждение.

Ние не можем да го постигнем. Нидерландците говорят за корупция, за организирана престъпност за липса на върховенство на закона. Вярно е. Както е вярно и че за сигурността на границата досега са изхарчени близо 0,5 млрд.лева, но резултатите са плачевни. Това означава, че тези средства не са похарчени по предназначение и са отишли в нечии джобове. Всички си спомняме, че оградата още не бе достроена, когато взе да се срутва и единствената мярка, която се взе тогава, бе да забранят на гражданите да влизат в периметъра й! Филмът на Елена ЙончеваЕлена ЙончеваЕлена Йончева е български журналист. Родена е на 27 май 1964 г. в град София. Йончева е работила в ясно показа, че телената ограда по браздата прилича на дувара на нечия вила и е лесно преодолима от мигранти и животни.

Колкото до репортажа, излъчен от Sky News, има сериозни подозрения относно истинността му.

Става дума да голяма група мигранти, около 60 души, нападащи полицейски патрул с камъни, дървета, колове. Това създава смъртоносна опасност за граничните патрулни двойки. Видеото показва само мигрантите и не става ясно дали или кой е стрелял. Факт е, че нарушителите са агресивни и ползват огнестрелно оръжие. Затова нашия вътрешен министър разпореди граничарите да ползват дългоцевно оръжие за защита.

Аз не смятам, че има политически замисъл в това да се излъчи този репортаж точно, когато двете държави ни порязаха за Шенген. Знаете, че има много правозащитни организации, които повече съблюдават не за правото и прилагането му, а за човешките права на мигрантите и смятам, че точно те са в основата на разпространението на този репортаж.

Личното ми мнение е, че за да сме напълно готови за Шенген, трябва наистина да осигурим неприкосновеност на границата ни. Как да отричаме факта, че през нея наистина преминават много нелегални мигранти, които се установяват в развитите държави от ЕС?!

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1074 0

Свързани новини

Водещи новини