Силистренци очакват по-висока цена на водата от следващата година

  • 07 декември 2022 12:52

  • 176
  • 1
Силистренци очакват по-висока цена на водата от следващата година
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Предложение за увеличение на цената на водата от 1 януари 2023 година от ВиК Силистра бе разгледано на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това съобщи за БТА директорът на водоснабдителното дружество инж. Тошко Тодоров. 

Ако направените предложения бъдат приети, силистренци ще плащат 5.28 лв. с ДДС за кубик вода, което е най-високата цена в страната. Въпреки това, според Тодоров, цената ще остане под прага на социална поносимост, който е 5,55 лв.

„Увеличението е по инициатива на КЕВР и е свързано с отчитането на годишната инфлация. Основната причина е високата цена на електрическата енергия“, каза директорът на дружеството.

Въпреки, че и в момента цената е сред най-високите за страната, тя не може да покрие разходите за водоснабдяване и се налага всеки месец държавата да дофинансира сметките за ток на дружеството. По думите на Тодоров бизнес планът на ВиК - Силистра е правен при цена на електрическата енергия от 265 лева за мегаватчас, а в последната година тя често надхвърля 600 лева.

Друга причина за поскъпването е изпълнението на проекта по т.нар. воден цикъл, който е на стойност близо 80 милиона лева.

Последното увеличение на водата в Силистренско бе от 1 август тази година, когато цената на услугата за доставяне на питейна вода, отвеждането и пречистването стана 5,035 лв. на кубичен метър. 

Десислава Станева
176 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.07 | 17:32

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини