Актьорът Валери Йорданов е в болница

  • 06 декември 2022 15:18

  • 9306
  • 4
Актьорът Валери Йорданов е в болница
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Актьорът от Народния театър "Иван Вазов" Валери Йорданов, който оглави подкрепата към главния режисьор на театъра Александър Морфов и пожела оставката на директора Васил Василев, е в болница.

Преди няколко дни Йорданов поде подписка в подкрепа на Морфов и дори обръсна главата си в знак на протест срещу Василев и пиарката на институцията Велислава Кръстева. "Извинявам се на зрителите, че тази вечер няма да мога да играя", казва актьорът пред "Площад Славейков".

Йорданов е диабетик и е получил криза. Според изданието в понеделник е получил обаждане от театъра, за да му поискат доказателство, че е в болница. Актьорът лежи в ендокринологията на Майчин дом.

Валери Йорданов: Страхувам се за живота си, ще съдя директора на Народния театър

От 19.00 часа тази вечер на голямата сцена на Народния театър трябваше да се играе представлението "Хъшове", където Йорданов изпълнява ролята на Бръчков. За съжаление, представлението отпада, потвърдиха официално от Народния театър.

От там се обръщат към зрителите, закупили билети, че те могат да бъдат преиздадени за следваща дата на отменения спектакъл, за някое от другите представления от репертоара на театъра или сумата да бъде възстановена. Срокът е 14 дни от датата на представлението, тоест до 20 декември.

В понеделник стана ясно, че назначената от Министерство на културата проверка в театъра e започнала и ще продължи в следващите 25 дни. Време, в което проверяващите трябва да установят дали има основания за дисциплинарна мярка спрямо директора Васил Василев. Резултатите се очакват след Нова година.

Повод за мерките е възникналият конфликт между главния режисьор Александър Морфов и пиарката Велислава Кръстева заради надраскани обиди на вратата на кабинета ѝ. Режисьорът обяви, че е бил провокиран от присъствието на Кръстева - дългогодишен пиар на ДПС и бивш депутат от движението, на гласуването на почетния лидер на партията Ахмед Доган на вота на 2 октомври.

Заради скандала театъра напусна драматургът Захари Карабашлиев, а режисьорът Явор Гърдев също депозира оставка. Васил Василев назначи комисия за вътрешна проверка, която трябва да установи дали Морфов е извършил нарушение на Закона за защита от дискриминация, надрасквайки с надписи "ДПС" и "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" вратата на Кръстева. Сезирана беше и прокуратурата.

След скандала в Народния театър: Захари Карабашлиев напуска

Валери Йорданов инициира подписка в подкрепа на Морфов и двамата с Албена Колева поискаха оставката на Василев. Василев отказа, а 47 актьори се включиха в писмо за подкрепа на директора, като посочиха работните му достижения. В отговор служебният министър на културата проф. Велислав Минеков настоя Васил Василев да се самоизвади от блатото и заплаши, че в противен случай, то ще бъде пресушено. Той заяви, че всеки ден получава сигнали от хора, които са били "помолени да напуснат театъра".

Министърът съобщи, че е поискал от директора Василев да го запознае с цялата информация за договори с външни фирми, външни услуги, външно финансирани, на което е получил отказ. "Това е достатъчен повод за крайна дисциплинарна мярка", заяви служебният министър.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
9306 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Кирулена Гугълска

2022.12.06 | 19:56

4
Казах да си сменят дилъра с Морфеус...че тая шанаджийска шитня и до гроба ще ги докара...

2022.12.06 | 19:14

3
всичките тия актьорчета са пияници най-страшни със огромно самочувствие понеже са ги дали 2 пъти по тв!!!!!!!!!
Защо?

2022.12.06 | 18:57

2
Защо мълчи Минетков, пардон - Минеков, дето нещо го играе "културен министър"? От сарайския изрод ли го е страх?! понеже преди две години много "ербап" го даваше, ама се скри в черупката си! Вън ибрикчиите на Аамед Доган от Народния театър, вън ма Кръстева слугиньо на "Проклятието на България"!
Рени

2022.12.06 | 16:29

1
Нормално. Стар е вече.

Добави коментар

Водещи новини