Народопсихология ли бе – да го опишеш

  • 02 декември 2022 15:47

  • 3136
  • 0
Народопсихология ли бе – да го опишеш
© Getty Images/bTV/Булфото/Novini.bg

Да започнем с любимия на не един и двама нашенци Вапцаров:
 

„ний бяхме селяни, които
миришеха на лук и вкиснало,
и под мустаците увиснали
живота псувахме сърдито[…] 

Живот ли бе – да го опишеш?
Живот ли бе – да го разровиш?
Разровиш ли го – ще мирише…“
____________________________

Ще мирише, я…

Има две теории за народопсихологията на българина и неговата природа. Според едната, той е прекалено сложно съставено същество, изградено от прекалено сложни компоненти на интелекта и емоциите, затова е труден за разбиране и труден за предугаждане. Според другата пък той е доста елементарно същество и затова е и изключително лесен за разбиране и предугаждане, следователно и за манипулация. 

И двете теории са еднакво разпространени. 

Според едната теория, жертвите на световна конспирация – вечно дърпаните надолу от илюминатите – си остават неразбрани от света, Холивуд никога няма да направи филм нито за героите им, нито за киселото им мляко, защото само те си знаят какво им: робство, тегло, героизъм, мъжество, заводски съдби, селски романтики, песен, Балкан… Според другата теория малоумни чебурашки и тъпи политици така са му промили мозъка на тоя народ, че знаят точно кои копчета да му натиснат, че да се държи точно както те искат и го водят за носа. 

Както казах, и двете теории са еднакво разпространени.

Вчера разбрахме, че Киро и Асен, дето управляваха седем месеца, са виновни за това, че Лукойл не плаща данъци. Подхвърли го един от философското движение за свободи. Лукойл са в България от 1999 г., а данъци не плащат от 2007 г. Но представителят на философската школа за права и свободи с атрактивната прическа не се посвени да тества интелекта на публиката и да подметне, че Киро и Асен са виновни. 

Публиката, поради особеностите на народопсихологията си, захапа въдицата до дръжката. 

Вероятно, щото е прекалено сложна и изградена от прекалено заплетени компоненти на интелекта и емоциите, не за друго. 

Реакциите в социалните медии (дето народонаселението ги има за истински и единствени източници на важни новини, информация и споделяне на рецепти за кисело зеле) не закъсняха и преливаха от словесни бисери по адрес на – както обичат да ги наричат – Кокорчо и ПрстоКиро, с вметки за Лена, парапети, кристали и други чудатости на литературния гений на и без това гениалното население. 

Напълно по темата с Лукойл, разбира се. Както и по темата как за тая приказка са виновни именно те – тримата злодеи. 

Точка втора от упражнението по хуманизъм. Ицо Хазарта коментира, че статуквото е превзело изборите и ще си прави каквото си поиска. Масовите коментари бяха разновидност на „духай супата, наркоман“. Прекрасна логика и отново много на място и по темата. 

Логиката, разбира се, е базирана на (понеже нашенецът е много сложна емоционална личност): не ми дреме толкова, че ще ми е зле на мене, важното е, че на тия, дето не ме кефят, ще им е гадно.

Не им е толкова важно, че с хартиените бюлетини ще гласуват мъртъвци, а и ще бъде тъпкано с невалидни бюлетини и всички знаем кой къде ще спечели. Важното е, че на Ицо му е зле сега.

Сигурно на Ицо, който си е изкарал достатъчно пари, за да може да преживее не само тази, но и всяка следваща зима, но и също така може – ако се наложи – да си вземе семейството и да се изнесе в която и да е точка на света и да живее прилично, ще му е много, ама много по-тежко от на бай ти Благой от Чепръчево, на който работодателят му плаща със семки и бонбонки, дето е написал 14 коментара: „духай супата, наркоман“. 

Простата логика на нещата сочи, че Ицо е от простите натури, бай ти Благой е от сложните. Нямам как да е иначе. И по-важното е, че като спечелят хартиените избори с мъртвите души, работодателят на бай ти Благой (който е наш човек, местен бей) ще може да продължи да му плаща жълти стотинки и никакви осигуровки. Което пък ще е чудесен повод за празник за бай ти Благой и цялото му семейство, защото с неплатените осигуровки ще могат да цакат държавата – а това е любимо на всички наследници на Андрешко, които имат Бай Ганьо за национален герой. Ех, че кеф!

Ако бяха някакви елементарни натури с елементарна народопсихология, нашенци щяха да си помислят, че ако 30+ години са се изредили този, този и този да управляват и само се е сменяло от зле към по-зле, а после дойдат някакви нови хора и вдигнат пенсиите и заплатите за има-няма седем месеца и започне да се рови в бурето с корупцията, а вече управлявалите ВСИЧКИТЕ ЗАЕДНО се нахвърлят да ги нападат…

… то вероятно има раздвижване и предишните са различните лица на едно и също мутро-ченгесарско управление, снесено от кремълски издънки на некадърни цървули, които се борят за кокала с общи усилия.  

Но понеже е сложна натура нашенецът, подобна глупост не би му хрумнала. 

Има едно явление, което все още не мога да натаманя добре в моята по-проста глава и засега не знам как да го квалифицирам. Но моят капацитет е много по-нисък от на средното ниво и затова се затруднявам. 

Явлението е: как, когато душманите Кокорчо, ПростоКиро и мега-злодеят Лена се оплакваха от лошото наследство във властта, кохортата на господин генерала и на генерал зеленочорапски все ги майтапеха, че „толкова време мина, все предишните сме им виновни… ха-ха-ха“, пък сега толкова време мина, откак злодеите не управляват, пък кохортата все техните имена дъвче. 

Чудя се как да го коментирам това, но както вече казах: моят капацитет е прекалено малък, че да ги разбирам тия работи. 

А, да – и още едно нещо не мога да разбера с моята по-проста глава. Защо всички, дето защитават Путин из мрежата, не могат да пишат правилно? Едва ли са тъпи, нали? Не са…? Това сигурно е някакъв вид таен шпионски код, а? Не че са неграмотни, просто предават закодирани съобщения в разбърканите салати от думи с правописни грешки. 
__________________

„Разровиш ли го – ще мирише…“

Последвайте канала на

Александър Томов
3136 0

Водещи новини