Реновиран Център за социална рехабилитация и интеграция бе открит в Ловеч

  • 02 декември 2022 14:59

  • 310
  • 0
Реновиран Център за социална рехабилитация и интеграция бе открит в Ловеч
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Реновиран Център за социална рехабилитация и интеграция бе открит в Ловеч. Той помага месечно на около 60 души с увреждания чрез комплекс от услуги. Центърът отваря врати в навечерието на Международния ден на хората с увреждания – 3 декември. Услугите в него се предоставят още от 2006 г., като в годините се променят според потребностите на потребителите в него.

„Ако тогава, когато правихме първите крачки, нещата опираха до това да бъдат социализирани хората, да се създават трудови умения, да имат достъпна архитектурна среда, да имат достъп до образование или пазар на труда, то днес нашата грижа се простира далеч по-напред към индивидуалните потребности на хората“, заяви по време на откриването кметът на община Ловеч Корнелия Маринова, цитирана от БТА.

Държавната агенция за закрила на детето върна две белгийски деца в страната им

Услугите в Центъра Община Ловеч е предоставила за управление на Сдружение "Граждански инициативи". „Ще запазим добре развитата ни подкрепа за трудова заетост за хора с увреждания. По-различното е, че вече имаме прекрасни условия за индивидуализирана подкрепа. Ще можем да работим с повече хора едновременно, което разширява обхвата на социалната услуга“, заяви Весела Цанкова, председател на сдружението.

Тя добави, че са обособени кабинет на психолога, на социалния работник, логопедичен и рехабилитационен кабинет. Предстои в следващото тримесечие да бъде открита сензорна стая и кухненски кът за трудотерапия. Центърът разполага и с арттерапевтичен кът, както и такъв за трудотерапия. Работи се с деца и възрастни според индивидуалните потребности.

По думите на Цанкова потребностите на хората назад във времето не са били по-различни, но нуждаещите се са получавали по-малко социална подкрепа. „Към днешна дата ние разполагаме с прекрасни условия, за да работим още по-ефективно за задоволяване на по-пълен спектър от потребности на хората с увреждания“, каза още Цанкова.

На откриването на реновирания център присъстваха и председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов, както и представители на институции.

Сдружение „Граждански инициативи“ управлява още четири социални услуги на Община Ловеч – Център за обществена подкрепа, два центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания и Наблюдавано жилище.

Мая Йорданова
310 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини