Пета механизирана шипченска бригада отбеляза 75 години от създаването си

  • 02 декември 2022 13:17

  • 465
  • 1
Пета механизирана шипченска бригада отбеляза 75 години от създаването си
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

В Плевен бяха отбелязани 75 години от създаването на Военно формирование 22160. Честването се проведе пред параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец" на площад "Възраждане".

Тържественият строй бе приет от командира на Единния център за начална подготовка (ЕЦНП) полк. Иван Вълев. Свещеници отслужиха молебен за здраве и просперитет.

"Както през последните 75 години, така и днес, военнослужещите от Военно формирование 22160 са на своя пост – в Босна и Херцеговина и на южната граница на България. Както винаги, така и сега, сме готови да подпомагаме местната власт и населението в случаи на бедствия и аварии, готови сме да изпълняваме своите задължения по защита на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната", отбеляза в поздравителното си слово полк. Вълев. 

Сред гостите на празника бяха областният управител Иван Петков, кметът на община Плевен Георг Спартански, полк. Георги Крайнов-заместник-началник на Националния военен университет "Васил Левски", полк. Данаил Диков-заместник-началник на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски", полк. Ивайло Пешаков-началник-щаб на 12-та Авиационна база и други. 

"Благодарение на Българската армия ние имаме институции, на които вярваме и винаги ще вярваме. Българският народ винаги ще уважава и почита своята армия, защото тя се е доказала през годините, защото вие сте мъже, достойни защитници на територията, наречена България – една от най-старите държави в Европа и непроменяща името си в продължение на повече от 1300 години", каза в поздравлението си кметът Спартански. 

Отличили се военнослужещи от ЕЦНП получиха награди. Юбилейни плакети по повод годишнината бяха връчени на бивши командири във военното формирование ген. Валентин Буров и полк. Николай Бешев.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
465 1

Коментари 1

Добави коментар
KKK

2022.12.02 | 13:29

1
НАПРЕД КЪМ МАСКВА !

Добави коментар

Водещи новини