Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Когато имаш скромно национално първенство, нямаш агитка, но имаш пари, получаваш Мондиал

  • 01 декември 2022 15:21

  • 1646
  • 0
Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Когато имаш скромно национално първенство, нямаш агитка, но имаш пари, получаваш Мондиал
© личен архив, pixabay

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

В свой материал вестник „Ню Йорк таймс“ разкрива част от подготовката на Катар за организирането на Мондиал 2022. На мача на откриването, когато задължително се започва с участие на отбора-домакин на стадиона, се видяха около 1500 фена, облечени във фланелки бордо, цвета на държавата домакин от Персийския залив. Те изглеждаха като ултрасите в европейските стадиони и създадоха характерното озвучаване на стадиона при такива събития. На фланелката им пишеше на арабски и английски „Катар“. Тези младежи викаха много организирано „Аз играя Анаби“. Две седмици преди официалното откриване на първенството футболната асоциация на държавата – домакин откри своеобразно „село“,  по подобие на олимпийските. То е наречено „Анаби“ и е част от системата на катарските музеи. В него са изложени фотоси и други материали, засвидетелстващи история на катарския футбол...независимо от факта, че страната има скромната Qatar Stars League с 12 отбора от 1974 г. Нещо повече, националният екип никога не се е класирал за Световно първенство.    

 Според медията, тези фенове не са катарци, а са доминиращо от Ливан и от други арабски страни. Доказателство са татуировките по телата им, което не е поощрително, съгласно консервативната традиция в страните от Персийския залив.

 Домакините са планирали този задължителен компонент за всяко голямо футболно събитие в началото на 2022 г. Те искат Мондиал 2022 да не се различава по нищо от големите футболни състезания в Европа и Америка.

Идеята е да се заглушат гласовете на критика, които ставаха все по-силни от 2010 г. Тогава страната, в чийто недра се намират третите по обем в света залежи на естествен газ, получи правото да организира Мондиал 2022. Бюджетът, отпуснат за мероприятието е позволил и внос на агитка, подкрепяща Катар. Бързо е създаден символ на футболния отбор домакин, по подобие на останалите участващи отбори, тъй като до този момент не съществувал.

Според запознати, общият брой на всички, които аплодират катарските отбори, са по принцип не повече от стотици.

Това е накарало организаторите да си внесат зрители и запалянковци, особено на мачовете на отбора на страната –домакин.

Трябвало е някой да насърчава местните футболисти, играещи срещу чужденците. Плановете са били да се внесе „ултрас-културата“, която има дълбоки корени в обществата, които има големи традиции във футбола. Според анализатори „ултрас- културата“ се появява в Италия и бързо се пренася в съседните европейски страни.

„Ню Йорк таймс“ твърди, че стотици ливански студенти и фенове на клуба „Ал Наджма” /създаден от друзи и сунити през 1945 г./ са били наети за експериментално „интервю“ на трибуните на стадион Camille Chamoun Sports City в столицата Бейрут. Според запознати този ливански клуб е създал първата арабска агитка с характеристиките на „ултраси“. Заснет е филм, в който кандидат-феновете на катарския национален отбор по футбол е трябвало да демонстрират своите възможности. Освен арабите, катарските домакини са наели запалянковци и от турския гранд Галатасарай, които е трябвало да ръководят действията на внесените от Ливан привърженици. Според медията ливанците са казали, че нямат нужда от указания и това е впечатлило представителите на Катарската футболна федерация. Турция и Пакистан са двете държави, с които Катар сключи договор за охрана на първенството. Последните изпратиха специални части, които да следят за реда и дисциплината на или около стадиона.

Футбол и политика - Саудитска Арабия и Иран на двата полюса

 Според информация от вносните фенове, на тях са им предложени безплатни билети до Катар, настаняване, в това число и храна, билети за мачовете, плюс малко парично поощрение. Ако човекът доведе свой приятел, също запалянко, получава допълнителна премия. Мечтата на повечето младежи, е била да присъстват на Мондиал 2022, но не са имали финансови средства, за да я реализират.

Въпросната група фенове е пристигнала в средата на октомври, за да започнат репетициите за участието на мачовете. Те трябвало да научат да пеят националния химн на Катар, както и другите футболни химни, които било предвидено да изпълнят.

 Според медията в групата има и младежи от Египет, Алжир и Сирия. На въпрос на журналист от вестника към домакините за въпросната вносна агитка, не е последвал отговор. В същото време на подобен въпрос разпознат египетски запалянко е отговорил, че е част от група араби, които работят в Катар. Той е добавил, че „ако са работили в Англия, са щели да подкрепят Англия“.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1646 0

Свързани новини

Водещи новини