Минеков за случващото се в Народния театър: Абсолютно безобразие

  • 01 декември 2022 12:55

  • 5699
  • 4
Минеков за случващото се в Народния театър: Абсолютно безобразие
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

 

Това, което се случи в Народния театър, е абсолютно безобразие, възмутен съм. Ако директорът не извади себе си от блатото, то ви обещавам, че блатото ще е изсушено. Числото освободени вече е впечатляващо, обезщетенията, които са получени също са впечатляващи. Това заяви служебният министър на културата Велислав Минеков пред журналисти по време на брифинг.

Актрисата Албена Колева обясни, че е публикувала апел и заяви, че има опасност в Народния театър да се стихне до крайности. “Вие сте принципал и трябва да вземете отношение. Избират се директори, които избират съдбата на цели театри все едно са го купили”, отбеляза тя и поиска министърът да изрази становище по отношение на проблемите в Народния театър.

Минеков подчерта, че е взел достатъчно ясна позиция. “Това, което се случи в Народния театър е абсолютно безобразие, възмутен съм. Той обясни, че режисьорът Морфов е получил обвинение, подписано от директора на театъра Васил Василев и после е разпитан в полицията. “Това е унизяващо”, подчерта той. Министърът посочи, че след това е имало съд и са били привикани профсъюзни дейци и други хора, които са молени да се подпишат на декларация на театъра. Той добави, че хора са молени да напуснат театъра и дори артист е бил изгонен с крясъци.

“Става дума за насилие, което не прекъсва”, категоричен е той. “Ще изчакам още малко, едното от моите очаквания са резултатът от проверката. Числото освободени вече е впечатляващо, обезщетенията, които са получени също са впечатляващи. Решението е в директора, по време на конкурса не съм бил директор. Ако директора не извади себе си от блатото, то ви обещавам, че блатото ще е изсушено“, съобщи той. Служебният министър подчерта, че не си поставя срокове за реакция.

Минеков коментира, че нещата по отношение на избор на директор са съмнителни и министър може да контролира директорът ако реши. “Поради което незабавно трябва да се извършват действия по промяна на наредбата за избор на директори”, обясни той.

Той допълни, че всичко е в ръцете на директора Васил Василев и призова Василев да направи необходимото или да напусне.

Актьорите от Народния театър защитиха директора Васил Василев

Служебният министър коментира, че процедурно при липса или отстраняване на директора следващият класиран в конкурса трябва да бъде поканен да заеме неговия пост, а при отказ се назначава нов конкурс.

Служебният министър каза, че при подписка организирана от директор той винаги се съмнява. “Не подозирам, знам как става. Молбата е такава, че да не може да не се приеме от служителите. Тези подписки не ги приемам и ги изхвърлям в кошчето”, отбеляза той. Минеков коментира, че смяната на директор винаги е съпътстваща с буйни реакции, но пък после е посрещнат с любов. По думите му това е част от народопсихологията на българина.

Минеков обясни, че има радостни новини, не само съпътстващи ужаси и жълти новини. “Имахме среща с представители на археологическата общност, посланиците на Сърбия и Македония. Най-сетне у нас ще дойде изложба”, съобщи той.

Служебният министър на културата уточни, че очакват догодина изложбата да бъде изложена в България, а след две години тя да бъде изложена и в Белград, Сърбия. По думите му изложбата включва материалите и историята на проучване на античния некропол, открит през 1918 г. при Требенище.

Служебният министър посочи, че е бил на откриването на информационния център в Скопие и делегацията е била в широк формат. “Самото откриване беше посрещнато с овации от македонска страна, инциденти не се състояха. Имаше изпълнения от български музиканти”, каза още той.

Минеков обясни, че е изготвен проект за довършва археологически находки в Карамбо. Той обясни, че ще се работи сериозно по работните дейности по тази находка.

Служебният министър напомни, че е бил на посещение в ЕК. “Едната тема беше помощта към Украйна. Ще помогнем най-вече с материали за музеите и специалисти в областта на реставрация и консервация. Другото е предложение за комисия, която да възстанови щетите от войната във връзка с недвижимото имущество в Украйна. Имахме разговор във връзка с намеренията на ЕС и ЕК за нов акт посветен на свободната на медиите”, обясни той. Минеков добави, че има напредък със свободната на медиите. Той напомни, че миналата година служебното правителство е направило публично някои от медийните услуги. “Наистина сме напред. Очаквам с надежда акта за свобода на медиите, който до година-година и половина ще се появи в ЕС“, съобщи той.

Минеков коментира и смяната на името на българските клубове в РМС. Той подчерта, че министерството е с позиция, че клубовете са самостоятелни. Той подчерта, че няма как да им налагат да променят имената си, защото на някого не му харесва, пише "24 часа".

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
5699 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
позор!

2022.12.01 | 13:49

2
Позор бе, слузести червеи, абсолютни некадърници и световно неизвестни нищожества, назначени уж за "артисти" в Народния театър, които сте подписали срамната декларация "в защита" на едно друго нищожество, - директора ви с феса и шалварите! Че пък големи страхливци сте бе, нищожества световно неизвестни!
Асан

2022.12.01 | 16:38

4
Каквито фесовете и шалварите такива са ви цървулите и потурите!

2022.12.01 | 16:26

3
какъвто народа - такъв му и театъра. Циркаджии.
Добре!

2022.12.01 | 13:43

1
Добре бе, господин министре! След като случващото се в Народния театър е истинско безобразие, ти какво чакаш?! Сарайското чудовище, "Проклятието на България" ли чакаш да ти развърже ръцете, та да уволниш веднага отвратителното, мазно и противно нищожество, Незнамкой си Василев, на което нищожество ДъПъСъ нахлу шалварите и му сложи фес на кратуната, и то, нищожеството Незнамкойси Василев вече се смята за "недосегаем"! Ай сиктир бе, господин културен министре, остави високопарните приказки и разкарайте Киряк Василв Стефчо от Народния театър, както и грозната като чума Кръстева ибрикчийка на Аамед Доган!Разкарайте тези безродници, защото са срам и позор не само аз българския театър, но и за България!

Добави коментар

Водещи новини