Върнаха у нас българче, изоставено в Украйна

  • 30 ноември 2022 16:32

  • 1262
  • 3
Върнаха у нас българче, изоставено в Украйна
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) със съдействието на Министерството на външните работи и Агенцията за социално подпомагане организира прибирането в страната ни на дете на година и половина, български гражданин. Това съобщиха от пресцентъра на ДАЗД. 

Детето e изоставено от биологичните си родители в Украйна веднага след раждането, като същите са представили нотариално заверено съгласие да бъде дадено за осиновяване. Детето ще бъде настанено в подходяща социална услуга. ДАЗД е уведомена за случая от посолството на Република България в Украйна.

България връща на Германия три деца, обявени за издирване

Информацията е, че органът за настойничество и закрила в град Киев не може да предприеме мерки и да полага грижи за детето. В условията на война в страната не може да се гарантира неговата безопасност.

„Изключително съм щастлива и благодарна на всички институции и партньори от неправителствения сектор, че с общи усилия едно дете, български гражданин е върнато в страната, за да получи необходимите грижи в подкрепяща и защитена среда. За ДАЗД от първостепенно значение е да гарантира сигурност и възможност за развитие и отглеждане на всяко българско дете, независимо къде се намира“, каза д-р Теодора Иванова, председател на ДАЗД, която посрещна детето и придружаващите го социален работник и медицинска сестра на Летище София. 

През октомври ДАЗД организира връщането в България на 10-годишно дете, български гражданин, оставено без настойник в Република Кипър. Миналата седмица три деца, обявени за издирване в Шенгенската информационна система, бяха върнати в Германия, като в операцията са участвали служители на ДАЗД. 

Цветелина Кирилова
1262 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.30 | 20:53

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.11.30 | 18:38

1
Колкото повече намаляват,децата ,правят повече градини и училища,,,какво правите бе,управници

2022.11.30 | 18:50

2
Otgovor na prvia komentar:Ami usvojavat pari.

Добави коментар

Водещи новини