Великобритания помага на България в борбата с кибератаките

  • 29 ноември 2022 21:50

  • 1272
  • 1
Великобритания помага на България в борбата с кибератаките
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Обединеното кралство започва програма от семинари в подкрепа на киберустойчивостта на България на фона на нарастващата заплаха от престъпни групи и враждебни държави. Това съобщиха от посолството на Великобритания в София. 

От посолството цитират данни от доклад на Министерството на електронното управление, според които около 57% от всички български организации са изложени на кибератаки ежедневно или ежемесечно, като кибератаките срещу българския бизнес са се увеличили с 20% за една година. 

Британският посланик Роб Диксън откри днес в София първия от поредицата международни семинари, на които правителството на Обединеното кралство сподели информация и опит в идентифицирането и оценката на международни зависимости върху критичната национална инфраструктура. 

„Кибератаките оказват значително въздействие във всички сфери на живота – от държавните институции, през частния сектор, до отделните граждани. Атаки върху критичната ни инфраструктура могат да засегнат водоснабдяването, снабдяването с електроенергия и транспорта, да назова само част от областите. През април 2022 г. „Български пощи“ пострадаха от значителна кибератака, която остави много пенсионери без средства през този период. Във време на завишена киберзаплаха е жизнено важно да работим с близки съюзници и партньори, да споделяме знания и експертиза, за да повишим колективната си киберустойчивост“, заяви в изказването си посланик Роб Дикинсън. 

Експерт: Ако България и нейните институции са нарочени, ще има още хакерски атаки

Разбирането за пропуските и слабостите, от които могат да се възползват злонамерени участници, ще повиши киберустойчивостта на България и на други европейски партньори, посочват от посолството на Великобритания. 

В България през последните месеци бяха атакувани уебсайтовете на президентската администрация, Министерския съвет, Министерството на отбраната и други институции. Увеличават се и кибератаките с политически цели, според Петър Кирков, директор на дирекция „Мрежова и информационна сигурност“ в Министерството на електронното управление и национален координатор по киберсигурност. 

Цветелина Кирилова
1272 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.29 | 22:05

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини