Министър Шишков разкри какво трябва да се случи, за да има вода за Омуртаг

  • 29 ноември 2022 12:50

  • 873
  • 1
Министър Шишков разкри какво трябва да се случи, за да има вода за Омуртаг
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

За да има вода за Омуртаг, най-важното е да осигурим въвеждането в експлоатация на довеждащия водопровод от язовир "Ястребино". Специалисти от ВиК Холдинга и експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в четвъртък ще бъдат в Община Омуртаг, за да изследват всички проблеми, свързани с този водопровод.

Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван ШишковИван ШишковИван Шишков е роден на 14 септември 1963 г. в София. Завършва образователна степен магистър по преди срещата за търсене на решение за водния проблем на Омуртаг. В нея участват областният управител на Търговище Станимир Парашкевов, кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов, изпълнителният директор на ВиК Холдинга Ирена Георгиева, управителят на ВиК-Търговище Явор Миланов, както и представители на инициативния комитет "Вода за Омуртаг".

Шишков уточни, че става дума за изграден довеждащ водопровод, който не може да бъде пуснат в експлоатация заради проблеми, които според министъра вероятно произтичат още от заданието, проекта и изпълнението му. Той допълни, че се очаква анализът по темата да бъде готов до една седмица. След това ще се предприемат действия за евентуални корекции, като министърът изрази надежда за целта да е нужно "малко строителство", "довършване и събиране на документи като процедура" и пускането на обекта в експлоатация. Министърът напомни, че проблемите около язовира са от 2004 г. Той изтъкна, че състоянието на ВиК мрежата в града не е добро, като допълни, че това ще се анализира на следващ етап, предаде БТА. 

Министър Иван Шишков виква спешна среща с институциите заради безводието в Омуртаг

През почивните дни жителите на Омуртаг протестираха заради продължаващия от години режим на водата в града. Последното продължително засушаване доведе до силно намаляване на дебита на карстовия извор при село Кипилово, от който се водоснабдява Омуртаг, което стана причина на 24 октомври в града да бъде обявено частично бедствено положение, което продължи до тази неделя, а жителите му получиха безвъзмездно от държавата 199 188 литра бутилирана вода и дарение на 26 880 бутилки вода от "Девин". Друг проблем поражда силно амортизираната вътрешна водопроводна мрежа, което е и причина загубите на вода да достигат 80 процента. В последното издание на предаването "Неделя 150" на БНР министър Шишков посочи, че основните проблеми в Омуртаг са свързани с остарялата ВиК мрежа и недостига на водоизчточници. Той посочи още, че от "ВиК – Търговище" не са кандидатствали за финансиране от ВиК Холдинга.

От инициативния комитет "Вода за Омуртаг" тези дни обявиха конкретните очаквания към Министерството - да съобщи решение за скорошно и пълно финансиране на реновация на цялата вътрешна водопроводна мрежа на града, като представителите на инициативния комитет настояват това да се случи под прекия надзорен контрол на МРРБ и държавата да обявява конкурсите за обществени поръчки. От "Вода за Омуртаг" искат и пълен широкоспектърен анализ (включително поне 30 години назад) от държавата, на водоснабдяването на общината - изготвяне на стратегия на държавно ниво, за осигуряване на функционален, дългогодишен и устойчив допълнителен водоизточник за Омуртаг и осъвременен, адаптиран и функционален, с конкретни срокове на изпълнение план за избор и привеждане на допълнителния водоизточник. Като вариант за алтернативно водоподаване за града е доремонтирането на водопровода от село Ястребино. Пред БНР от инициативния комитет напомниха, че става дума за 20-годишния изоставен проект за водоснабдяване от яз. "Ястребино", по който преди години е бил усвоен проект за 20 милиона лева. При изпълнението му обаче са били поставени неправилните тръби и те не могат да бъдат използвани за целта на проекта. Водопроводът и допълненията към него не са завършени, обрани са ел. кабелите на помпената станция, коментираха още от Инициативния комитет.

В началото на ноември от Министерството съобщиха, че ще бъдат предоставени на Община Омуртаг 1 325 150 лв. за реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа, за което бе подписано споразумение между ведомството и общината. Обектът е част от списъка с инвестиционни проекти на общините по приоритети и направления/обекти за целево финансиране, одобрен с Решение  на Министерския съвет от тази година. Възложител на реконструкцията на водопроводната мрежа ще е общината. Съгласно решението и сключеното споразумение Община Омуртаг ще получи сумата на две равни части. Първото плащане предстои да бъде извършено през следващите дни, а второто – през декември тази година, обявиха от МРРБ в началото на този месец. Реконструкцията на водопроводна мрежа, която ще бъде изпълнена по възлагане от Община Омуртаг с финансиране от МРРБ, ще допринесе за подобряване на водоснабдяването в град Омуртаг, посочиха още от ведомството.

Според Инициативния комитет парите ще стигнат за подмянаедва на 25 процента от водопроводната мрежа.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
873 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.29 | 15:21

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини