Доц. д-р Милен Михов: Държава, генерираща вражда, е недопустимо да иска членство в ЕС

  • 28 ноември 2022 10:30

  • 478
  • 1
Доц. д-р Милен Михов: Държава, генерираща вражда, е недопустимо да иска членство в ЕС
©
Слушай новината Слушай новината

„Легитимирането на политика, генерираща вражда към една нация и държава в Европейския съюз, е недопустимо в процеса на интеграция на държава-кандидат за членство“.

Това се казва в заключението на доклад „Присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз: Исторически преглед на отношенията между Република Северна Македония и Република България“ на доц. д-р Милен Михов.

Документът ще бъде представен по време на конференцията „Западни Балкани“, организирана на 3 декември от фондация „Нова посока“, с помощта на която се издава и самия доклад. Домакин на петото издание на събитието отново ще бъде нейният заместник-председател, български представител в Европейския парламент и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки.

„Българската позиция има за цел прилагането на европейските критерии без политически целесъобразни компромиси, продиктувани от интересите на трети държави, което е единствената гаранция за стабилното функциониране и бъдеще на Европейския съюз“, пише в доклада.

В него се подчертава, че в региона на Западните Балкани все още съществуват нереформирани или по-точно „нестабилизирани емоционални нации“.

„Тази реалност, все още с черти на „примитивизъм“ в изграждането, е в състояние да нанесе сериозни поражения на регионалната система за сигурност и на самия ЕС в бъдеще. От прагматична гледна точка самите държави не са в състояние сами да направят много за себе си. За нас въпросът е имаме ли и с какъв инструментариум можем да посрещнем едно такова бъдещо предизвикателство“, казва доц. Михов.

Западните балкани отново във фокуса на конференция, организирана от Ангел Джамбазки

Той набляга на факта, че съхраняването на една потенциално нестабилна сива зона в сърцето на Балканите дава надежда за бъдещето на всеки, който планира дестабилизация, конфликт и безвремие.

„Същото важи и ако нереформирани държави бъдат приети в ЕС и вместо източници на стабилност и сигурност се превърнат в генератор на напрежение и проблеми за целия ЕС.

Решаването на двустранните проблеми в предприсъединителния период не е въпрос на двустранна политика, когато се отнася за бъдещето на Съюза. България в отношенията си с РСМ има за цел не решаване на свои „национални“ проблеми за история, език и малцинства, а търси трайно уреждане на въпроси и противоречия от времето на Студената война, които несъмнено биха имали последици за целия регион на Югоизточна Европа“, се подчертава в доклада.

„Може ли да имаме доверие на Северна Македония, че ще спазва европейските норми, когато погазва договорите си със страни-членки? Отговорът на българските институции, политически сили и общество е категоричен – доверието трябва да се изгражда на основата на реални действия и реформи в РСМ в полза на гражданите на страната и общото бъдеще в ЕС“, завършва доц. д-р Михов.

Конференцията „Западни Балкани“ ще се проведе за пета поредна година в София.

Официалното откриване е в 10 часа на 3 декември в зала 10 на НДК. В събитието ще участват Мария Габриел - Европейски комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, Емилия Реджепи - заместник министър-председател на Република Косово за въпросите на малцинствата и човешките права, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
478 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.28 | 17:31

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини