Хора от Омуртаг блокираха днес главния път София – Варна заради водната криза в града

  • 26 ноември 2022 13:55

  • 607
  • 1
Хора от  Омуртаг блокираха днес главния път София – Варна заради водната криза в града
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Това се случва след като омуртагчани живеят в условия на постоянен воден режим, който през последните четири месеца е драстичен, но не получават намеса на държавно ниво – така обоснова пред БТА протеста Магдалена Славова от гражданското обединение „Вода за Омуртаг“.

Обединението инициира протест в центъра на града, на който жителите на общинския център изразиха желание за разрешаване на дългогодишния воден проблем. И днес те настояват за спешно и пълно финансиране от МРРБ за подмяна на цялата вътрешна водопроводна мрежа на Омуртаг.

Както и за обявяване на обществени поръчки от държавата, а не от общината. От обединението искат още пълен широкоспектърен анализ (включително поне 30 години назад) от държавата на водоснабдяването на общината, след което - изготвяне на стратегия, на държавно ниво, за осигуряване на функционален, дългогодишен и устойчив допълнителен водоизточник за Омуртаг.

Друго искане е за директен надзорен контрол от държавата на усвояването на средствата и извършващия се се в момента проект и бъдещи такива за реновация на вътрешната водопроводна мрежа и други проекти, свързани с водоснабдяването на Омуртаг.

Пред БТА кметът на общината Ешреф Ешрефов каза, че не е на протеста, защото е извън града, но иначе би бил с хората. Той допълни, че не е бил предварително информиран за организирането му. По думите му валежите от последната седмица са увеличили минимално дебита на водоизточника в сливенското село Кипилово. Това обаче не е достатъчно, за да бъде облекчен водният режим в града. Вода по чешмите си омуртагчани имат два пъти седмично.

Над 200 души излязоха на протест заради безводието в Омуртаг

В Омуртаг от началото на ноември до 13-ти този месец бе обявено бедствено положение заради безводието. Проблемът с водата за Омуртаг е дългогодишен. Причините за него са силно амортизираната вътрешна водопреносна мрежа и намалелият дебит във водоизточника край сливенското село Кипилово.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
607 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.26 | 18:37

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини