Президентът награди гл. комисар Николов и откри паметник на Юрий Захарчук - основател на съвременното противопожарно дело

  • 25 ноември 2022 13:09

  • 1744
  • 6
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

На 25 ноември, петък, от 13.00 часа президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на взе участие в тържествената церемония по откриването на бюст-паметник на Юрий Захарчук, положил началото на съвременното противопожарно дело в България и издигнал противопожарната служба на София до една от най-добрите в Европа.

По време на официалната церемония държавният глава удостои с Почетен знак на президента главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН).

Гл. комисар Николай Николов: Пожарната е на бойна нога

Гл. комисар Николов бе награден за изключителните си заслуги по време на дългогодишната си и отговорна служба в системата на пожарната безопасност и защитата на населението, както и за неговия професионализъм и всеотдайност.

Сред присъстващите бяха и кмета на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска и председателят на Народното събрание Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

„Това е вторият паметник, който правим на украински гражданин. Радвам се, че днес го откриваме заедно с нашия президент. Смятам, че стана един хубав паметник“, каза Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

„Беше удоволствие да приема това предизвикателство. Важното е музеите да са пълни с произведения, защото това също е съдържателна част от творчеството. Няма да се хваля дълго, сами ще дадете оценка на този прекрасен паметник. Благодаря на моя колега Краси, с когото сме съавтори, и днешният резултат е факт на двама ни“, каза още той и пожела на пожарникарите да следват героичния му пример и пожела: „Бъдете героите на деня.“

„Благодаря за поканата да почетем делото и живота на основателя на съвременното противопожарно дело в България Юрий Захарчук, известен не само с дипломите си, но и с конкретните си и общополезни дела. Не само доставя нова и модерна за времето си техника, но и въвежда методи, които издигат на най-високо ниво подготовката и престижа на българските огнеборци“, каза президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Той благодари на създателите на паметника, защото „стойностните хора и дела трябва да се познават и да се помнят“. „България има и днес достойни наследници на делото на Захарчук“, каза още той.

Той поздрави и гл. комисар Николай Николов за дългия му професионален път, извървян с отдаденост и достойнство. Радев допълни, че общото между него и Захарчук не е само рождената дата, но и високият професионализъм и готовността да се даде максимума в името на България.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1744 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Гражданин

2022.11.25 | 13:42

3
Г-н президент, аз гласувах за вас, какво стана с вашата заявка срещу мутрите. Таки, Ами....., кюлчета митници, изнудвания на бизнеси, защо забравихте за казаното от вас? Благодаря ви! Бяхме с вас по площадите, не е честно да сме предадени.

2022.11.29 | 14:55

6
Бълто паве в главата.

2022.11.29 | 14:54

5
ГЛАВНИЯТ МУЛТАК СЕ ПОЯВИ МАМАТИ ….
PaulaFox

2022.11.25 | 16:04

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
всички

2022.11.25 | 13:18

1
ЮМРУКАА КЪДЕ ТИ Е ЮМРУК?????
е

2022.11.25 | 13:21

2
Близо до муцуната ти........

Добави коментар

Водещи новини