Колко ще ни струва коледната елха?

  • 24 ноември 2022 14:32

  • 637
  • 1
Колко ще ни струва коледната елха?
© Булфото (архив)

Поскъпването на торовете и почвените смеси ще даде отражение върху цените на елхите, които съвсем скоро ще се появят в разсадници и пазари, коментираха търговци, предава БТА.

Очакваното увеличение е между 15 и 20 на сто спрямо миналата година, като най-предпочитаните живи дръвчета, които са високи около 1 метър, ще се търгуват между 45 и 50 лева в зависимост от вида. Дребни, екзотични за нашите географски ширини иглолистни представители, могат да нахвърлят 100 лева.

Според Людмил Манолов, който от години се занимава с продажбата на коледни дръвчета, сребърен смърч и ела отново ще доминират предлагането, като най-високите и стари живи дръвчета могат да достигнат до 150 лева за брой.

Топлата есен все още бави ваденето на отглежданите в разсадници елхи. Очакванията са преместването им в саксии да започне през следващата седмица.

"За щастие имаше няколко дъждовни дни. В момента изчакваме малко земята да изсъхне, тъй като при много влажна почва корените могат да бъдат увредени. Вече имаме запитвания от клиенти", каза инж. Янко Георгиев, експерт в Държавен горски разсадник "Поморие".

В Търговище засаждат коледни елхи в парка

Живите коледни дръвчета не обичат климатици и цветни лампички.

И тази година търговците са подготвили брошури с ценни съвети за клиентите, решили да си купят живо дръвче.

Според Георгиев, ако решим да поставим такова у дома, е добре да помислим за вариант на балкона или по възможност да го поставим далеч от отоплителни уреди.

Цветните коледни лампички също не се харесват на иглолистните видове, тъй като отделят топлина. Желателно е живата коледна елха да остане у дома най-много две седмици. След климатизация може да се помисли и за засаждането й навън.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
637 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2022.11.24 | 16:03

1
Тая от гербавата крадлива кypва юрдана ще ни излезе през носа съвсем сигурно. Вече насипаха куп пари за "коледен пазар" на хендека, в който няма жив човек, само тиквените усвоители.

Добави коментар

Водещи новини