Кохортата от американските академии нещо не е разбрала добре за руския петрол

  • 22 ноември 2022 17:14

  • 4595
  • 0
Кохортата от американските академии нещо не е разбрала добре за руския петрол
© Getty Images/Novini.bg

Малко е смешно (какъв да е, руски е) българският президент… така да се шегува, че именно от неговата „кохорта“ били завършили американски академии. Не че нещо, ама… то и Бин Ладен беше учил в Оксфорд през 1971 г. … Важното е какво правиш след това, а не къде си завършил. Или иначе казано: спрете да се хилите, Румен Радев наистина се занася с ДБ, че кохортата му е по-американска. 

Ще излезе накрая и че са дисиденти, репресирани от путиновата власт на ДБ и ПП в България. Само им дайте малко време да загреят албанските реотани, че кремълският диктатор губи и то губи много, и като нищо ще се окаже, че са били „най-верните“ евроатлантици, а може и да се надскочат сами себе си и да кажат, че са искали да пратят оръжие на Украйна, ама не са им разрешили. 

Чакайте, има и още…

„Още февруари превантивно свиках КСНС“, каза гордо Радев и допълни: „Националната сигурност изисква изключително отговорно отношение, не търпи аматьорски изпълнения“. 

Същият КСНС, след който професионално (както националната сигурност изисква) заяви, че до няколко дни войната е приключила и че руската армия побеждава. 

Иначе… „не търпи аматьорски изпълнения“, вика. 

И то след като партньорските служби бяха предупреждавали, предупреждавали, предупреждавали, че ще има война, а нашите се ослушваха и казваха, че нищо такова няма да има. Хич не беше аматьорско изпълнението!

И докато сме на темата с професионализма, служебната кохорта ли, служебният гълъбарник ли – не знам вече как да го наричам – изглежда, смята, че Лукойл може препродава руски петрол от нашата рафинерия. И (о, радост, о, щастие!) ще започне най-после да плаща данъци (забележете какво обещание само!). Е, ще почне да ги плаща, ако им дадат да си продават руския петрол, защото тя войната не се финансира сама. 

И нашите – доволни, че и горди даже. 

Само дето на Европейската комисия май почва да ѝ писва от гълъби и кохорти, а на някой държави-членки на ЕС пък хептен! Като например Нидерландия, Швеция и Австрия, които ни дадоха един крив макарон и казаха, че ако успеем да видим Шенген през него, ще ни приемат. Иначе не им трябвал разграден двор с щъкащи из него руски човечета да им влиза в свободното пространство, където няма контрол на движението. 

От Свободна Европа специално попитаха Еврокомисията може ли или не това, което се тиражира в пространството от Лукойл, а именно, че са договорили със служебния кабинет да им позволи да внасят руски петрол и да изнасят продукти от преработката. 

Отговорът е много прост, но и много ясен: не. 

Не знам какво са си мислили от кохортата, завършилите американски академии, но това, което са обещали на Лукойл, няма да се случи. 

Не знам и президентът дали е започнал вече да „търпи аматьорски изпълнения“ или още не ги търпи? 

Цитат: „Поради специфичното географско разположение на България, беше предвидена специална дерогация (изключение) на забраната за внос на суров нефт и на петролни продукти за ограничен период.

Това се напомня в отговора на Европейската комисия до Свободна Европа.

„Целта на дерогацията е България да се снабдява с петрол поради специфичната ѝ ситуация, а не да го продава на други държави членки или на трети страни, включително ако е преработен”, пише в отговора на говорител на Комисията“.

Уважаема кохорта, запишете си някъде: „включително ако е преработен“. Още веднъж: „включително ако е преработен“. Запомнихте ли – „включително ако е преработен“? Стана ли ясно или още веднъж да повторим?

Значи може и да не видим данъци от Лукойл, ако такава е била сделката? Не че не сме свикнали, де…

Потърсих „кохорта“ в Wikipedia, за да видя какви още значения има и… не бях разочарован. Определението на думата в българската версия на Wikipedia: „Група от хора, обединени от лидер, действащи заедно за свои интереси с нечестни средства“. Толкова! Нито повече, нито по-малко. 

Смях!

Разбира се, че значи и други неща, дори: „група от студенти“, има и военни кохорти от римско време, всички знаем, но признавам си, това кратко и еднозначно определение в българската Wikipedia ми допадна най-много, имайки предвид защо го търсих.

Какво, не мислите ли, че му пасва?

А, горките от ДБ – си мислели, че отиват за правителство и кабинет да си говорят, а то било да им набият канчетата по руска линия с възпитателно-рекламна цел. Иначе кохортаджията не спира да говори колко е загрижен за българския народ, но мандат така и не е даден вече почти два месеца след изборите, консултациите се влачат като народна песен. А заяви, че третият направо си го гласял за след Нова година.

(????)

Усладило му се е – служебният кабинет уж взима решенията, та за отговорност не го търсете; а иначе реално сме полупрезидентска република, лашкана от кохорта гълъби на ръчно управление на (какъв да е, руски е) българския президент…

А да отварям ли дума за това, че кохорт-лидерът миналата седмица каза: Бъдещето на всяка нация зависи от отношението към нейните герои“, докато в България няма и един паметник на български герой да е толкова голям като съветските паметници? Айде няма да отварям дума… Няма и да питаме той какво мисли за съветските паметници. Струва ми се, че знаем. 
 

 

Последвайте канала на

Александър Томов
4595 0

Водещи новини