Главният прокурор на среща с ученици: Само в България може да има протести в защита на корупцията

  • 22 ноември 2022 10:38

  • 802
  • 6
© Булфото

Главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във на среща с ученици от седем училища от община Петрич в рамките на инициативата “Правосъдие в бъдещето - прокурори и ученици говорят за правото” на Асоциацията на прокурорите в България: Трябва да си поискаме това, което ни се дължи от държавата. А то е добри закони, за да може да живеем нормално и спокойно.

Постоянно се убиват деца на пътя от пияни и дрогирани шофьори. Налице е рискът с наркотиците около училищата и въобще разпространението на наркотици. И донякъде остава впечатлението, че държавата наблюдава, даже не с интерес, отстрани този процес.

Само в България може да има протести в защита на корупцията, на осъден на три инстанции за корупция, за разлика от Европа, където протестират срещу корупцията. В крайна сметка може би ние сме страната на неограничените възможности, а не САЩ.

Справедливостта е идеал и като всеки идеал трудно може да бъде постигната. Това в крайна сметка е философски въпрос. Въпросът е всеки един от нас да се стреми към тази справедливост.

Децата питат - главният прокурор отговаря: 

- За професията на прокурора и следователя

На вашата възраст, когато вие вече сте се развили като личности, не мога да си позволя да давам съвети. От една страна един магистрат не бива да губи усещането за човешката болка, но от друга страна не трябва да я съпреживява на 100%, защото тогава може и да не издържи психически.

- Достатъчно ефективни ли са присъдите в България, за да постигнат превенци?

Проблемът в България не е в размерът на наказанията, въпросът е в липсата на неотменимост. В това, че държавата гони нарушителя. . Гониш го да му връчиш наказателното постановление, гониш го да му съставиш акт, гониш го да му събереш парите. И така изтича давността и нищо не се случва. Ние трябва да забързаме процедурите, за да имаме бързо наказание.

- За престъпленията и наказанията

Няма как да имаш осъдителна присъда, за нещо, което не съставлява престъпление. Не всичко в България е наказателно, не всичко е престъпление. 

Изглежда, че е престъпление преминаването на червено. Не, това е административно нарушение. Има различни видове отговорност – политическа, морална, административна. 

Не всичко, което виждате и смятате, че е неморално, е задължително да е престъпление.

 

Росица Валентинова
802 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
------

2022.11.23 | 07:53

6
Да издигнем почина:Корупцията в служба на човека!

2022.11.22 | 11:43

5
Разказал им е колко добре се разбират с руския му колега Чайка...

2022.11.22 | 11:42

4
Само да попитам кога му свършва мандата на тоя че да се отървем от мафията ГЕРБ , ДПС и БСП

2022.11.22 | 11:38

3
ГЕШЕВ НЕ ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ НЕ Е МОРАЛНО ДА ЛЪЖЕШ ДЕЦАТА?

2022.11.22 | 10:22

2
Каскета заплаши Нинова със затвор ако не слуша боко тиквата.
Емѝ...

2022.11.22 | 10:18

1
Така е, имаше "протести" на ДПС, "протести" на ОПГ ГРОБ, "протести" на БСП. А междувременно Гешев още не е подгонил Vladi Goranov и PiAr Sevi Boiko за чантите с милион евраци от Черепа.

Добави коментар

Водещи новини