Хората в Згориград се оплакват от проблеми с тока и водата

  • 22 ноември 2022 08:58

  • 499
  • 0
Хората в Згориград се оплакват от проблеми с тока и водата
© БТВ

Вече втора седмица в област Враца има смущения в електрозахранването. Прекъсванията на тока, които са с различна продължителност и в различни населени места в региона, са по график и са свързани с ремонти по електропреносната мрежа. Подробен списък за планираните спирания има публикуван на интернет страницата на електроразпределителното дружество в региона. Най-дълго без ток днес, от 9 до 18 часа, се очаква да бъде най-голямото село в община Враца Згориград. Там има хроничен проблем с електрозахранването, а до вчера имаше и режим на водата.

Да живееш само на пет километра от Враца, в прегръдката на Балкана и живописните му скали, се оказва не толкова привлекателно, както изглежда на пръв поглед. За хората от Згориград, най-голямото село във врачанската община, луксът да живеят в едно от най-красивите места в региона има висока цена, в която голямата добавена стойност са системните неудобства с електрозахранването. Аварийни или планирани, те са част от живота в селото. Днес например се очертава да няма ток девет часа поради ремонти и профилактика по мрежата.

Все още има ток в болницата за белодробни болести във Варна

"Цяло лято не се взеха мерки. /…/ Зимата постоянно има прекъсвания и то не за часове, а говорим за седмица. Всяка зима има по няколко прекъсвания за по 3-4-5 дни. При най-малкия вятър, без предупреждение, се спира тока", споделят местните. Хората подчертават, че имат проблеми и с водата:

"Щом вали дъжд, има вода, като спре да вали – няма, предаде БНР.

Водата някъде се губи. Водопроводът е много стар и не се инвестира, за да се поднови системата. Без вода няма как".

Проблемът с водата в Згориград излезе на преден план през последните няколко седмици. От продължителната липса на валежи водното ниво в местния източник намаля драстично и в селото беше въведен режим. Честото спиране и пускане на водата предизвика аварии в някои махали.

От водоснабдителното дружество "ВиК" - Враца обясниха, че водопроводът в Згориград има етернитови, полиетиленови и стоманени тръби, както в повечето села в областта. Проект за воден цикъл с европейско финансиране в селото засега не може да бъде изпълнен, защото то е част от градска агломерация и не попада в обхвата на програмата за развитие на селските райони. На този етап единствената възможност за инвестиции във ВиК  мрежата са собствени средства на дружеството. То има предвидена програма за аварийни и планирани ремонти в редица населени места в региона.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
499 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини