Спират старите коли в центъра на София, вижте от кога

  • 22 ноември 2022 08:04

  • 4710
  • 1
Спират старите коли в центъра на София, вижте от кога
© Нова тв

Спират старите коли в центъра на София. Най-замърсяващите автомобили от първа екологична група няма да влизат в центъра на София от 1 декември 2023 г.

Това предвижда решение на Столична община. Шофьорите на тези коли ще бъдат с ограничен достъп до зона “Малък ринг”, обособена между булевардите “Васил Левски”, “Патриарх Евтимий”, “Ген. Скобелев”, “Сливница” и ул. “Опълченска”.

“Първа категория са най-замърсяващите - тези с премахнати катализатори. Те са едни ТЕЦ-ове на колела. Те създават екологични проблеми”, каза председателят на СОС Георги Георгиев. 

Пловдив въвежда зони с ниски емисии на вредни вещества

Той обясни, че мярката важи само за зимния период. Тя обаче няма да засяга гражданите, чиято адресна регистрация е в тази зона. Ограниченията са за приходящите автомобили. 

“Конотрлът ще става чрез камери с четци и софтуер, който ще бъде изграден. Те ще са поставени в целия “Малък ринг”, посочи Георгиев.

Той обясни, че: “Това не е прищявка на Общината. Това е крайно необходима мярка за по-чист въздух, който осигурява по-добро качество на живот. Такива мерки съществуват във всички европейски столици”, категоричен е председателят на СОС.

Санкциите за неспазване на правилото започват от 100 лева.

Росица Валентинова
4710 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Васил Христов

2022.11.22 | 09:16

1
На булевард Гоце Делчев, в столицата, наслагаха бус ленти, камери, специални стълбове за тези камери, сума пари излязоха от джоба на данъкоплатеца... сега тези камери си стоят като паметници и не работят, само защото на някой не му е изгодно да го снимат.

Добави коментар

Водещи новини