1/5 от работната сила в България вече я няма

  • 16 ноември 2022 11:43

  • 608
  • 2
1/5 от работната сила в България вече я няма
© Pixabay

20 от 28 области в България загубиха по една пета от работната сила за последните 10 години между предишното и последното преброяване. Този извод прави новото издание на ИПИ „Регионални профили“.

И докато сривът на естествения прираст отразява дългосрочни процеси и за забавянето му са необходими време и визия, механичният прираст може да се повлияе с краткосрочни политики, се прави извод в изследването.

Според авторите на изследване голям проблем е също адаптацията на местната власт към намаляващото население, въпреки че това е процес, протичащ от години. Той оказва вече пряко влияние върху обществените услуги като образование, здравеопазване, опазване на обществени ред, култура и т.н. Влияе и на частния бизнес, защото няма откъде да наемат работна ръка.

Регионалните различия в икономиката се засилиха през последната година и разликата в БВП на човек от населението между първата и последната област е вече над 2 пъти. Първата област е София-град, а последната – Силистра.

Почти всяка област обаче се отличава с успешно представяне в определена сфера, каза при представянето Петър Ганев от ИПИ. Например добро е нивото на образованието в Смолян, на здравеопазването в Плевен на инвестиционната активност в София област, а в редица региони има потенциал за подобряване на цялостното развитие.

Лазар Лазаров с доклад как трябва да се мотивират хората да работят

Към добре представящите се области като цяло – София, Пловдив, Варна, Бургас и Габрово през последната година се присъединяват и Стара Загора, Велико Търново и Русе, които са преминали сравнително добре през трудностите, предизвикани от пандемията, пише "24 часа".

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
608 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.11.16 | 12:09

2
0ЩЕ 10 ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ НА ТИКВОЧА И ЩЕ ОСТАНАТ САМО ПЕНСИОНЕРИТЕ И МАНГАЛИТЕ.
Гост

2022.11.16 | 12:00

1
Ако така продължават нещата, в следващите 5 години ще загубят още 20%

Добави коментар

Водещи новини