Варненка на 103 години удиви България с тайната си за дълголетие

  • 15 ноември 2022 13:21

  • 49956
  • 5
Варненка на 103 години удиви България с тайната си за дълголетие
© България он ер

Вече е на 103 години, но още работи като дистрибутор на фирма еко перални, които предлага на почти всеки. Най-възрастната варненка - Евдокия Чочева, има рецепта за дълголетие - четене на стихове, без приказки за болести и по едно малко уиски всеки ден.

Живяла е в три епохи, обичала е трима съпрузи и е съхранила лично писмо от покойната кралица Елизабет IIЕлизабет IIЕлизабет II (на английски: Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мери (Elizabeth Alexandra Mary) е кралица и.

Евдокия си мечтае да бъде с ума си.

"Като стана сутрин, заставам на балкона и гледам небето – синьо с бели облаци. Наслаждавам се и започвам да си декларирам наум. Имам приятелка, която с големи букви и с черен флумастер ми пише текста и аз оттам го чета и научавам наизуст", разказа тя.

Запаметяване на стихове, никакви приказки за болести и голямо "не"  на скуката – това е рецептата на госпожа Евдокия за дълголетие.

Музикалното чудо Свет отново изуми света (видео)

"Макар че съм сама на 103 години, аз скука не зная – няма скука. От 12 години се храня в социален патронаж, в 12 часа ми носят храна. В четвъртък идва санитарка да ми чисти. В понеделник идва медицинска сестра да ме преглежда. Иска да ми мери кръвното – викам сядай да си говорим. Всички са ми такива приятели", смее се възрастната жена.

Евдокия си спомня и за своя вече починал брат, който е пишел рецептите за храната на Тодор Живков.

"Той казваше – всеки човек има по 200 болести, но за тях не трябва да се говори", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

Обичала е трима мъже – първият ѝ съпруг е поет, с когото обаче се разделя.

"С този великолепен човек се разведох, само с него се разведох, защото съм "вей-хайвей". Защото един друг се влюби в мен - нито бях много красива, нито привлекателна, но той се влюби в мене и беше толкова нахален. Просто ме принуди да се разведа", категорична е Евдокия.

Тя твърди, че като млада е била именно "вей-хайвей" - "накъдето я завее вятърът, натам духа".

Когато навършва 100 години, в пощенската ѝ кутия пристига писмо. Подателят е английската кралица. Зад операция "Юбилей" стои един от внуците ѝ - Десислав, който работи за правителството на Канада.

"Дори и след 100 години има какво да се научи, какво да се види и какво да се преживее", обобщава Евдокия, а самата тя продължава да мечтае.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
49956 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Ели

2022.11.17 | 20:51

5
Пожелавам на столетничката да бъде все така позитивна!А на коментиращите,ще припомня едно стихче от стара градска песен,в изпълнение на Бони Милчева: Какъв кавалер сте Вие, като ме нарекохте Бабо?Аз за внуците съм баба,а за Вас съм все МАДАМ!"
Негерман

2022.11.15 | 15:06

2
Живо и здраво да е бабето и все така позитивно и заредено с витализъм !
Някой

2022.11.17 | 11:16

4
"Бабе" е за внуците и правнуците си, за всички останали е възрастна ДАМА, схващаш ли?
GOGO

2022.11.15 | 16:27

3
STIGA GLUPOSTI CTE DRASKALI DA E JIWO I ZDRAWOBABETO NO SA WSEKI SI E RAZLI4NO

2022.11.15 | 13:40

1
Браво на жената!

Добави коментар

Водещи новини