Шуменци излязоха на пореден протест в памет на загиналата при катастрофа в града Светомира 

  • 14 ноември 2022 19:26

  • 572
  • 1
Шуменци излязоха на пореден протест в памет на загиналата при катастрофа в града Светомира 
© Pixabay

Около 30 шуменци излязоха на пореден мирен протест в памет на загиналата при катастрофа в града 22-годишна Светомира Станчева на мястото на пътното произшествие – около кръгово кръстовище на бул. „Симеон Велики“.

Заявление за днешния протест не е постъпвало в полицията и в общинската администрация в града, съобщиха за БТА от пресцентровете на двете институции. 

Протестиращите пресичаха пешеходните пътеки около кръстовището като блокираха и създаваха затруднение за движението на автомобили в района. На място бяха няколко екипа на полицията, въпреки липсата на заявление за протеста. На него присъстваха директорът на Областната дирекция на МВР в Шумен ст.комисар Георги Гендов и окръжният прокурор Орлин Куздов. 

„Тук сме да изкажем нашата съпричастност. Трябва да се абстрахирате от това, че сме тук като длъжностни лица, в настоящия случай сме тук като граждани. Дошли сме да подкрепим семейството на загиналото момиче. Те водят една такава битка за промяна в законодателството, което ние изцяло подкрепяме. Отлежават доста промени в Закона за движение по пътищата и е крайно време народното представителство да намери време да промени законите. Засега аз ще се моля те да успеят“, каза пред журналисти Куздов.

„Дойдохме тук да изкажем съпричастност към родителите, към всички граждани на Шумен. Това, което им казахме - че в случая сме длъжностни лица, но сме и родители, ние също имаме деца, които ежедневно пресичат пешеходни пътеки и по някакъв начин са участници в движенето“, отбеляза ст. комисар Георги Гендов. 

„Полагаме усилия да изпълняваме нашите служебни задължения и законови разпоредби, да сигнализираме за всеки един случай, в който сме установили нередност. Активно участваме в заседанията на общинските и областните съвети за пътна безопасност. Областната дирекция на МВР в Шумен има и редовни инициативи за пътна безопасност“, добави той.

Протест в Шумен в памет на загиналата при катастрофа Светомира 

Младата шуменка загина при катастрофа на 28 септември вечерта на кръгово кръстовище на бул. „Симеон Велики“ в града. Апелативният съд във Варна потвърди определението на Окръжния съд в Шумен, с което под домашен арест бе поставен 18-годишният водач Жечко Кюркчиев, предизвикал катастрофата, довела до смъртта на 22-годишното момиче и до телесна повреда на друга жена. 

Общинската комисия по безопасност на движението в Шумен на заседание на 2 ноември реши като първи мерки за ограничаване на пътните произшествия на кръговото кръстовище, където загина 22-годишната жена, да бъде поставена светлинна сигнализация, указваща максималната скорост за движение в участъка, както и да се проучат възможностите за закупуване и монтиране на стационарна камера за следене на скоростта. Проектантът на кръговото кръстовище инж. Павлин Сурилов каза на заседанието, че то е изградено според нормативните изисквания. 

Кръговото кръстовище в Шумен, където загина жената, не отговаря на нормите. „В разглежданото кръгово вътрешният диаметър е 10 метра, или шест метра по-малък от нормативно изискуемия“, според експертно мнение на Европейския център за транспортни политики.  

Разследването за катастрофата в града, при която загина младата жена, е поето от националното следствие. Освен това прокуратурата е започнала разследване по случая със самозапалилия се автомобил, който Кюркчиев е карал и е бил оставен на паркинг на МВР. 

Константин Тодоров
572 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мира

2022.11.14 | 19:38

1
Вместо БГ идиотите да излизат на тъпи бдения по Западняшки безсмислен модел, да вземат и да започнат да възпитават отрочетата си вкъщи.

Добави коментар

Водещи новини