В Болярово настояват за пълното възстановяване на граничния полицейски участък

  • 14 ноември 2022 09:36

  • 532
  • 1
В Болярово настояват за пълното възстановяване на граничния полицейски участък
© БНТ

През юни със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков пограничната община Болярово остава без гранични полицаи и над 100 служители са разпределени в съседни управления. Преди дни стана ясно, че в Болярово ще бъде разкрито гранично полицейско отделение, но с близо 4 пъти по-малко гранични полицаи.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1545

Жители на цялата боляровска община заедно с представители на местната власт излизат на протест днес пред бившия граничен полицейски участък. От закриването му те се боят за неговото възстановяване.

Местните в Болярово се страхуват заради убийството на граничния полицай

"До момента подадохме много сигнали, много срещи проведохме с една единствена цел - да се възстанови граничното полицейско управление в град Болярово във вида, в който съществува 23 години. То е създадено през 1998 година в условия на много по-слаб мигрантски натиск. За нас е необяснимо как за един месец се изпълни решение за закриване на тази структура. Сега дори да се възстанови в обем от 40 души, това ще означава редуциране на структура, която е работила със 100 човека в много по-благоприятни условия, при много по-нисък мигрантски натиск. Не сме съгласни. Не се чувстваме спокойни, въпреки че оценяваме, че нашите искания са чути", заяви Нина Терзиева, заместник-кмет на Община Болярово.

Терзиева обясни, че община Болярово обхваща 20 населени места с площ 667 кв. километра и тя изцяло попада в така наречената гранична зона. По думи на заместник-кметът добавя, че на територията на общината има обект от критичната инфраструктура - компресорната станция на "Булгартрансгаз". Според Терзиева служителите на граничното полицейско управление в Болярово са имали отношение не само към охраната на границата, но и към охраната на обществения ред и сигурност.

"При нас е ежедневие, бежанците са постоянно в района. Посрещаме ги, обаждаме се на "Гранична полиция". Минават часове докато дойде екип, защото той трябва да дойде от град Елхово. Няма как да се отзоват и да реагират навреме. Ние се явяваме пазачи на мигрантите", каза кметът на Голямо Шарково.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
532 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.11.14 | 09:49

1
нема а се пуашите. комисрката ке ви брани. нема а смеят да минат.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини