Проверяват директора на Народния театър заради политически скандал

  • 11 ноември 2022 17:09

  • 966
  • 0
Проверяват директора на Народния театър заради политически скандал
© Pixabay

Ще бъде направена проверка на дейността на директора на Народния театър Васил Василев и ще бъде поискана смяна на политическите активисти в екипа му. Това заяви служебният министър на културата Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си по повод скандала, който се разрази, след като кабинетът на пиарката на театъра Велислава Кръстева осъмна с надраскана врата.

"Не бих желал Народният театър да се превръща в кръжок по политически интереси. За съжаление, това политическо обкръжение може би по някакъв начин представлява форма на защита на самия директор, но не мисля, че това са правилните хора на правилното място и аз ще помоля тези хора да бъдат сменени и да бъдат подбрани професионалисти, а не политически активисти", коментира Минеков.

Минеков застана зад Морфов след скандала с Велислава Кръстева

Към Васил Василев ще бъде отправено предупреждение не само за пълна проверка на случая, но на всичко останало, което се случва в театъра, откакто той е директор.

"Не може от едната страна да поставим злато, а от другата - перушина. Аз държа на присъствието на Александър Морфов в Народния театър и, за съжаление, вследствие на събитията, той е силно разколебан за присъствието си там. Това би било щета - голяма щета. Естествено има мълчание сред неговите колеги, а мълчанието понякога струва злато в буквалния смисъл на думата, тъй като разбрах за едно небивало покачване на заплатите на артистите в състава. Една част от тях получават месечно възнаграждение от 5000 лева. Това е смущаващо - тук директор на дирекция в министерството не получава такава сума. Със сигурност би могло да се обясни като нормално, но на фона на това, което получават колегите им в провинцията, в Пазарджик, Враца, нещата наистина ще бъдат впечатляващи", заяви Велислав МинековВелислав МинековВелислав Минеков е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си.

Министърът коментира още, че трябва да се сложи край на политическите противоборства в държавни институти и висши учебни заведения.

Междувременно стана ясно, че главният драматург на Народния театър Захари Карабашлиев е подал оставка снощи. В своя фейсбук профил той заявява, че решението ме е свързано с конфликт, който:

"Ескалира и излезе далеч извън стените на най-високата театрална институция, като косвено и пряко засегна и мен. По време на разразилия се скандал името ми беше споменавано неведнъж в контекста на това, че една политическа фигура от ръководството на дадена партия може да бъде „балансирана“ с друга такава. Няма как да се съглася с това. Партийните пристрастия са право на всеки, но те нямат място нито на сцената, нито в сградата на която и да е културна институция. Приемайки поканата да бъда част от Народния театър само преди няколко месеца, вярвах, че тя е имала единствено творческа и професионална мотивация, а не идеологическа -- мисля, че всеки в тази институция трябва да е там заради своите професионални качества, талант и заслуги, а не по партийна линия. Аз партийна линия нямам. Своите позиции по различни въпроси изразявам публично и ясно, защото са граждански и морални. Аз съм политически необвързан и не бих желал да бъда въвличан в конфликт, който трови творческата атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър „Иван Вазов“ отвън".

След скандала в Народния театър: Захари Карабашлиев напуска

БНТ припомня, че на 8 ноември в писмо до сайта "Площад Славейков" главният режисьор на театъра Александър Морфов призна, че той е надраскал вратата и изкъртил табелката с името на Велислава Кръстева. Мотивът му - "откровената политическа пропаганда" от страна на Кръстева в изборния ден на 2ри октомври, когато тя придружава до урните Ахмед Доган.

Цветелина Кирилова
966 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини