Не само газът е „национална сигурност“, лъжите и разделението на народа – също

  • 11 ноември 2022 16:43

  • 1893
  • 0
Не само газът е „национална сигурност“, лъжите и разделението на народа – също
© bTV/Novini.bg

Добрата новина е: все пак някой се е сетил, че газовите доставки и прекъсването им са предмет на националната ни сигурност. Лошата е…

… ами лошата е, че куче влачи, диря няма. Дори самото поведение на министъра пред медии е показателно, че всеки може да си прави каквото си иска, последствията са за други (да се чете „за нас“).

Или не разбира какво говори, или умишлено говори неистини. Не знам кое ме дразни повече. 

Росен Христов: Александър Николов е инструктирал"Булгаргаз" да откаже плащане на "Газпром" в рубли

Цитат от статията: „Той обяви, че предходното правителство на Кирил Петков е купувало газ 30% по-скъпо[…]Тогава газът е купуван на борсова цена, сега ние го купуваме с 50% по-евтино от борсата. Техните сметки докараха България до този резултат. Тези хора (предишните управляващи, бел. ред.) не знаят как работи борсата, допълни министър Христов“.

Хм…

30% по-скъпо? Предишното правителство купуваше първо от Газпром по силата на договор, който наследиха – същият Газпром, на който това служебно правителство направи чудеса от храброст да му се подмаже, но пак получи пръст в отговор. Кой пръст ли? Познайте. 

Всички казваха, че Газпром ни цака отдавна, но матрьошките бяха глухи и слепи в любовта си към руския газ. Сега най-после доживяхме да чуем от устата на матрьошките, че любовта им била платена – по-скъп бил… Да, знаем, ние ви го казахме. 

Предното правителство също така (към края на и без това краткия си живот) купуваше и газ (след Газпром) откъдето свари, защото руснаците ни врътнаха кранчето, понеже договорите за тях не означават нищо. Когато купуваш от днес за утре, ти дават една цена, когато заявяваш количества за много по-напред във времето – ти дават съвсем друга. Това – едно. Второ: тогава борсите бяха настръхнали от ситуацията и цените се надуваха до небето. А сега е друго, сега борсите са спокойни. 

Да се похвалиш, че купуваш по-евтино, когато ти е планирано и когато борсите са спокойни, сравнявайки се с онези, които действаха в криза, е или глупаво, или нахално. Вие си изберете кое. 

Но накрая да кажеш и: „Тези хора (предишните управляващи, бел. ред.) не знаят как работи борсата“…

Те ли не знаят…? 

Неистина №2:

Цитат от статията: „По думите му бившият енергиен министър Александър Николов е дал инструкции на "Булгаргаз" да бъде спрян вносът на газ от "Газпром Експорт", както и да не предприема мерки за плащане по новата схема за превалутиране.

Всички останали европейски държави продължиха да плащат по новата схема и все още го правят, единствено България отказа да плаща за газовите доставки в рубли, обясни той“.

Всички останали европейски държави продължиха КАКВО…?

Пак ли ТАЗИ лъжа?

Пак ли да повтаряме, че никой не е плащал в рубли? Хайде пак ще го повторим:

„Помните ли легендата, че Германия си плаща в рубли и си получава газ? Германия, видите ли, държавата Германия(!) си била плащала на Газпром в рубли!

Първо, става дума за фирма Юнипер, която е частна (докато Булгаргаз например е държавна). Тя е в затруднение, защото (наопаки на пропагандата и лъжите в България) Газпром намали, намали и накрая спря газовите доставки. 

В България обаче през цялото време се твърди, че Германия (държавата!) е започнала да си плаща в рубли и затова има газ. И двете твърдения са неверни… всъщност те са три: 

1. че Германия (държавата) прави каквото и да било, а не частната фирма Юнипер;
2. че плаща в рубли (никога не се случи);
3. че получава газ (не получава)“.

Искове за милиарди срещу Газпром, България се ослушва, а министър се пита защо ги „прикачат като руско правителство“

Пък че даже надгражда версиите – казва не само, че са плащали в рубли, ами и: „… все още го правят“!

Господин министър, WTF? 

Освен това и решението беше на ниво ЕС – санкциите са ясни: никакво плащане в рубли. Александър Николов бил дал инструкции, видите ли, а другите си плащали в рубли. 

1. Решението е на ниво Брюксел; 2. Никоя друга държава не е плащала в рубли; 3. Руснаците спряха газа и на т.нар. „други държави“, за които намеква Росен Христов. 

Въпроси?

Не, нали? Всеки може да си говори каквото си иска, няма да оставяме някакви си подробности – като истината – да ни развалят хубавата история!

Междувременно, в САЩ лъжецът и конспиратор Алекс Джоунс е осъден да плати ОЩЕ $473 млн. – отгоре на онзи $1 млрд., който вече му е „на сметката“. 

Така стоят нещата някъде. Някъде другаде… не тук.

Хубаво е иначе, че законодателите се сетиха и през седмицата най-после обърнаха внимание на лъжите и отричането на Холокоста, престъпленията от омраза и затягане на наказанията. 

Въпросът е: ако няма кой да донесе сметката, кому е нужно да пишем сметка? Като няма кой да следи нарушаването на законите, за какво са ни? И най-строгите, и най-леките закони имат смисъл само и единствено там, където има кой да следи спазването им. След като безнаказано се говорят лъжи ПРЕД ЦЕЛИЯ НАРОД, лъжи, с които се вклинва разцепление на същия тоя народ и се работи срещу националната сигурност с политическа цел, а да се държи сметка е просто мираж…

… за какво са ни тогава закони – било то стари или нови?

А, помните ли как когато проф. Асена Стоименова беше председател на Българския фармацевтичен съюз, прокуратурата я обвини? Обвини я във всяване на паника по време на първата COVID вълна – било „национална сигурност“. Годината беше 2020. 

Стоименова тогава просто предупреди публично, че може да има недостиг на лекарства. 

Прокуратурата разпореди разследване за липсата на лекарства, а после повдигна обвинение на Стоименова за това, че е предупредила за СЪЩОТО!

Нито имаше лъжа, нито невярно твърдение. Но тя беше обвинена, привиквана, разпитвана, глобена. 

Две години по-късно и един вагон с лъжи, които някак минаха извън радара, имаме национално (уж) отговорни служители (министри например), които сеят доказани неистини отново и отново.

И отново, и отново. 

И отново. 

В много държави НЯМА служебни кабинети – предишният работи до избирането на следващия. Толкова. И това не е случайно. 

В България рядко (да не кажа никога) служебен кабинет не е носил отговорност за дела, камо ли за думи. 

Чрез служебен кабинет един човек (няма да казвам президентът, но вие се сещате) може да управлява, без да носи отговорност – всички плюсове му ги приписват като на „съставил служебния кабинет“, всички минуси са за скоро отиващия в историята „служебен кабинет“, чийто членове никой няма да ги помни. Бушони на бушоните. 

Междувременно, никой не иска да вади кестените с голи ръце тази есен, в НС се правят само тайни коалиции, явна и официална – няма как, така се наредиха нещата не без съдействието на президента и всяването на раздор. Редовен кабинет няма, доверието в парламентаризма е разклатено, следващите избори ще повторят резултата на предишните, управлението е „ръчно“ в ръцете на човек, за когото не спира да се говори в публичното пространство, че е изцяло про-кремълски; и всичко това – на фона на войната на същия този Кремъл в сърцето на Европа. 

А дезинформацията се лее на талази от официални канали в държава, в която населението е най-неподготвено да филтрира съдържанието на новинарския поток. 

Просто прекрасно! 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
1893 0

Свързани новини

Водещи новини