Синдикатите излязоха на протест пред Народното събрание

  • 11 ноември 2022 11:02

  • 1507
  • 1
© Булфото

Синдикатите излязоха на протестен митинг пред сградата на Народното събрание. Мотото на акцията е „За повишаване на доходите и запазване на работните места“.

Президентът на КНСБ Пламен ДимитровПламен ДимитровПламен Димитров е президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) отбеляза, че основното искане на протестиращите е минималната заплата да стане 850 лв. от 1 януари 2023 г., което е около 20% увеличение спрямо сегашната. И добави, че трябва да има ръст на доходите във всички сектори. 

Синдикатите излизат днес на протест

Трябва да има нов бюджет, който да гарантира плащанията за всички системи. Служебното правителство може да увеличи заплатите, то е като всяко редовно правителство. То не изпълнява сегашният бюджет. Финасновият министър казва, че ще направи икономия от 1 млрд. лв за 2022 г., като никой не му е поискал, отбеляза още Димитров.

Когато ходим на срещи в Министерски съвет и Народното събрание е лесно да ни кажат – не, няма да ви увеличим заплатите. Не, няма да актуализираме бюджета. Това каза по време на протеста Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.  

Много е лесно да надвиеш на 5 човека, когато са 240 в парламента, много е лесно да кажеш не, когато си окупирал Министерски съвет. Много е лесно, когато не пазаруваш в магазина, а пазаруват твоите прислужници. Тогава не знаеш колко е цената на киселото мляко и хляба и не разбираш как се живее със 710 лв. минимална заплата. Ние получихме едно увеличение на минималната работна заплата от 1 април с 9.5% при средна инфлация само за септември 18.7%. Нормално ли е да мълчим? Нормално ли е да седим и да чакаме? Те са наши народни представители. Те не се представители на чужди посолства. Ние в Еврозоната по скъсани обувки няма да влезем. Да замразяват минималната работна заплата и доходите, да не внасят актуализация на бюджета с аргумента, че това щяло да ни попречи да влезем в Еврозоната, ние трябва да им каже, марш. Вие не представлявате нас, допълни Григорова.

След митинга пред сградата на парламента, протестиращите потеглиха на автошествие в София. В 12:00 ч. демонстрантите потеглиха с автомобили по посока Софийския университет и пл. "Орлов мост". Автошествието ще продължи по ключови улици и булеварди, заради което движението ще бъде ограничено, ще има затруднения и в придвижването на градския транспорт.

Участниците ще се придвижват по следния маршрут: от пл. „Народно събрание“– бул „Цар Освободител“ – Орлов мост – бул. „Цариградско шосе“ – пл. „Площад на авиацията“ – бул. „Цариградско шосе“ – Орлов мост – бул. “Евлоги и Христо  Георгиеви“ – НДК – бул. „България“ – бул. „Акад. Иван Гешов“ –  бул. „Цар Борис III” - пл. “Руски паметник” – бул „Ген. М.Д. Скобелев“ – ул. „Опълченска“ – бул. „Тодор Александров“ – пл. „Независимост“ – пл. „Атанас Буров“ – пл. „Ал. Батемберг“ – бул. „Цар Освободител“ – ул. „15 ноември“ – пл. "Св. Александър Невски". 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1507 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.11.11 | 11:44

1
една реална снимка не можете да покажете, жалки юрдечки!

Добави коментар

Водещи новини