Дават нов живот на книгите в поморийската църква

  • 10 ноември 2022 15:00

  • 269
  • 1
Дават нов живот на книгите в поморийската църква
© pixabay

Обновената зала на читателския клуб, която се намира в църквата на поморийския квартал „Каменар“, ще бъде открита тази събота. До този момент стотици книги са били заключени в черквата, а интересът към тях е бил почти нулев, съобщи пред БТА един от основните инициатори за възраждане на клуба Катерина Китинова, която е жител на квартала от съвсем скоро. 

„Идеята се роди през лятото. Отидохме с мои приятели при тогавашния кметски наместник и той ни даде пълна свобода на действие, за което сме изключително благодарни. На място открихме много стари книги, които буквално се разпадаха. За съжаление много от изданията просто не могат да се използват. Затова и организирахме дарителска кампания, с която да попълним фонда“, каза Китинова. 

Клементинум - най-красивата библиотека в света (снимки)

Последното дарение пристигнало от столицата вчера. За обновената книжна сбирка софиянци изпратили много детски книжки и литература за възрастните читатели. 

„Каквото можахме, поправихме. Направихме нов рафт за детски книги. Мислим и за още един, защото мястото няма да ни стигне – благодарни сме на всички хора, които откликнаха на молбата ни да дарят книги. Библиотечната сбирка не е голяма, но се надяваме да се разрасне. За съжаление нямаме средства за сериозни ремонтни дейности или освежаване на стените с нова боя, но ще поставим този въпрос пред председателя на местния парламент в Поморие и кмета на общината, които очакваме на откриването в събота. Надяваме се напролет да можем да обновим напълно залата на клуба в „Каменар““, допълни Катерина Китинова. 

Обновеното помещение в църквата в квартал "Каменар" ще бъде открито на 12.11.2022 г. (събота) от 10.30 ч. 

Сред прашните книги Китинова и нейните сподвижници откриват главно българска литература и много партизански книги. Според инициаторката на кампанията в "Каменар" живеят над 200 души. С правителствено решение от края на юни тази година село Каменар стана квартал на морския град. 

„Радвам се, че има такива млади хора, които да разбутват огънчето на културата. Библиотеката е в църквата, а това е най святото място. Свещеникът също посрещна тази инициатива много добре“, каза от своя страна бившият кметски наместник Петко Петков. 

Той уточни, че в квартала са регистрирани 209 души. През летните месеци обаче населението там нараства до над 450 души. Петков каза, че вече е в ход процедура за осигуряване на градски транспорт между квартала и Поморие. От общинската администрация в Поморие са уточнили, че предстои съгласуването ѝ, а надеждите са, че решението за градската линия с номер 4 ще бъде гласуване по време на декемврийската сесия на Общинския съвет. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
269 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.10 | 15:32

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини