Не повече от 30 украински деца посещават училища и детски градини в Добричка област

  • 08 ноември 2022 12:08

  • 325
  • 2
Не повече от 30 украински деца посещават училища и детски градини в Добричка област
© Булфото

„Около 130 молби от началото на февруари до сега, са подадени за деца на бежанци от Украйна да посещават училище или детска градина в Добричка област. Но на практика не повече от 30 деца реално посещават учебните заведения, основно детска градина. Другите са се преместили другаде, най-вероятно”, каза началникът на Регионалното управление на образованието в Добрич Светлана Василева, информира "24 часа".

Най-много са украинските деца в община Балчик и в село Оброчище. По-малко са в град Добрич и други общини.

БЧК ще подпомага близо 20 хил. украински бежанци до края на годината

„Получаваме молби за настаняване на деца в учебни заведения, но реално са по-малко” – добави тя. За тях се организират допълнителни часове по български език, както е по наредбите за приобщаващо образование и за насочени деца-бежанци.

Колко точно са учениците от първи до дванадесети клас в училищата в Добричка област не може да се посочи точно. „Тъй като системата ни все още се напасва, понеже е нова” – каза още Василева.

„Скоро правихме среща за координиране на действията между Регионалното управление на образованието, „Социални грижи”, полицията за издирване на деца, които „подлежат” на училище, но не го посещават.Механизмът на проверки, който е от няколко години, работи. За децата, за които се знае, че са в чужбина с родителите си, адресите им са посещавани години наред, но се установява, че не са върнали. Издирваме и тези, които на територията на страната, но не посещават училище” – уточни Василева.

Цветелина Кирилова
325 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.08 | 19:59

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

2022.11.08 | 12:27

1
Те са дошли тук, за да бъдат издържани, за сметка на обедняващия българин, не за да се адаптират и допринесат с нещо за българското население.

Добави коментар

Водещи новини