Самопрострелване в крака по путински – със замах и кънтеж

  • 07 ноември 2022 16:54

  • 2515
  • 0
Самопрострелване в крака по путински – със замах и кънтеж
© Getty Images/Булфото/Novini.bg

Не е лесно да си динамо на щуротии. Трябва да поддържаш постоянно качество и количество на „мозъчна продукция“ иначе може да загубиш инерция и току виж са те сменили на поста ти. 

„Прегряването“ обаче е съвсем реален риск. 

Проблемът на путинските динамота (с все самия Путин) е, че в един момент решават да излязат от зоната си на комфорт и да импровизират. 

Путин направи… 

… как да го опишем най-красноречиво, като все пак спестим думи като „глупак“, „глупост“, „идиот“ и „идиотщина“? …

Това, което Путин направи, е голяма услуга на Европа, на САЩ, на НАТО и на целия цивилизован свят. 

Лично той, с политиката си, с войната си, с патологичното си поведение, успя да подсигури много по-бързо преминаване на Европа към зелената енергия. Най-после. Много по-бързо преминаване към истински диверсифициран енергиен пазар. Най-после. Много по-голяма свобода и независимост при доставките. Най-после. По-бързо разширяване на НАТО. Най-после. 

Това, което Европа все отлагаше. 

Спасибо. 

Европейците все гледаха на другата страна, когато ставаше дума за нарушения на човешките права в Русия (и васалните ѝ държави). Все се правеха, че може и да не ги интересува чак толкова много, стига да не ги засяга пряко и да върви бизнесът. 

Ами засегна ги пряко и бизнесът секна. 

Ако не беше посегнал на Украйна, кремълският диктатор можеше да си живее в същото море от корупция и пълзящо влияние. Точно така… „пълзящо влияние“. Толкова много партии, политици и фракции по света му ядяха от шепата – от италианските крайнодесни, през френските им колеги, до брекзитиращите торита в Британия, от българските управители на задунайская до влиятелните фигури в про-руските партии, пръснати из цяла Централна и Източна Европа, от болсонаровците в Бразилия до доналдтръмповците в САЩ – все рожби на раковите метастази на путинското влияние. 

Но той даде на късо, върза жиците в главата, разболя се, замириса му на смърт и побърза да стане втори Петър Велики, докато има време на тая земя. 

Дори няма да говоря за това каква лоша услуга си направи като разкри пред света нивото на уж великата си армия – жертва (и тя, като всички там) на корупция и отклоняване на средства. 

Същата работа като с икономиката на Русия – в кома. 

Покажеш ли слабостта си, „приятелите“ ти не закъсняват – или да те използват, или да те превземат. Засега само го използват – китайците го принудиха да им продава газ на безценица. Турците и те го намазаха с масло – ще плащат за доставките, ама друг път, по „приятелски“. На принципа „ако щеш! доставяй си тогава на Европа… ама не можеш, щото сам си отряза клона!“

Ако не беше войната, щяха ли продажните политици и лобисти от Европа да продължават да си играят на приятели с руските платежоспособни олигарси? Да. Щяха ли да продължават да са напълно зависими от руски газ? Да. Щяха ли да финансират един режим, който убива, изтезава и краде? Да. 

Но винаги с тези хора (като Путин) идва степен на преяждане, на самозаблуда и прекаляване. 

Цял живот, цяла кариера – градеж на една сигурна за тях самите среда. И само една секунда нагло, непрецизно посягане към пламъка и са изгорили всичко. Напуснат ли зоната си на комфорт и се разпадат. Това е типично за некреативните личности. 

В България пък Копейкин (за никого не е тайна, че той е про-путин) не успя да види гредата в собственото си око (отново). Партията му (чийто флагман е той самият, до такава степен, че тя прилича на ЕАД) предлага да се въведе закон за „чуждестранните агенти“. Копиран от руското законодателство. 

Няма да говоря за това какво дъно трябва да си, че да предлагаш имитация на законодателството на една терористична фашистка държава. 

Няма да говоря и за това, че самият предлагащ е очевадно чуждестранен агент – на руското посолство (докато не спира да обвинява другите, че са служители на американското… то така работи – обвиняваш другите в своите грехове). 

Но не мога да не обърна внимание на това, че логично мислещи хора успяха да съзрат ОЩЕ ЕДНО двуличие у него. Такова, което е повече символично и иронично. 

Партията му предлага всеки, който печели/получава повече от $1000 годишно от чуждо правителство или дори компания (или търговско дружество) да се регистрира като чуждестранен агент (и да няма право да участва в политическия живот). 

YouTube каналът на партията на Копейкин монетизира от количеството гледания на бълвочите му. Това, със сигурност, са повече от $1000 годишно. Статистиката сочи, че видеата им са гледани десетки хиляди пъти (тревожно, но това е друга тема). 

YouTube е американска фирма (собственост на „Алфабет“) и е търговско дружество по смисъла на закона. А по смисъла на собственото им предложение, партията на Копейкин трябва да сложи надпис „чуждестранен агент“ под собствените си видеа. О, сладка ирония. 

А, да… и да спре да се занимава с политика. Все пак…

Всеки път, когато тези хора излязат от зоната си на комфорт, се случва някаква чутовна тъпотия в техен ущърб. А излизането се случва от прекаленото самочувствие. Прекалено много комфорт ги унася в сладка дрямка, като возията в мека лимузина по магистралата. И решават, че могат всичко. Свиват встрани по неутъпкания път и се оказват в канавката. Голям плюс за тях е, че последователите им са с IQ на уличен стълб, така че поведението им не носи големи имиджови загуби. Но стават ОЩЕ повече за смях на нормалните хора. 

Съществуването им в пространството е резултат от умишленото потискане на образователната система, засилването на страховите пропаганди и свиренето по тънката струна на вече затъпеното природонаселение, което иска да има повече обекти на омразата си и повече „виновници“, с които да извинява неуспехите си. 

Като стана дума за образование и предсмъртните му хрипове…

Плодовете на коматозното ни образование продължава да дава плодове. Да не кажа, че продължават да падат в краката ни от гнилото дърво. Когато вече сме на прага и на двете, се оказва, че все повече българи не правят разлика между Шенгенско пространство (за по-лесно наричано „Шенген“, което пък е име на село, но да не задълбаваме…) и Еврозоната (приемането на еврото). 

Но това не им пречи да имат мнение по въпроса (или множествено число: „въпросите“, но е трудно да се каже, след като те не знаят, че са две отделни неща). И на фона на това имаме чуждестранният (двоен – и на руското посолство, и на YouTube) агент Копейкин, който предлага чичà ти Кочо Пръча от Долно Чепръчево да участва в референдум за еврото, чийто единствен аргумент „против“ е същият като мантрата му в живота, а именно: „бълсъммумайката!“

Исках да кажа, че самопрострелването на тези хора в крака щеше да е забавно за гледане, ако не беше рискът да ни повлекат с тях, докато падат. 

 

 

Последвайте канала на

Александър Томов
2515 0

Водещи новини