Патриарх Неофит: Патриарх Максим управляваше Българската православна църква с огромна любов и търпение

  • 06 ноември 2022 14:53

  • 849
  • 1
Патриарх Неофит: Патриарх Максим управляваше Българската православна църква с огромна любов и търпение
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Българският Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на и Софийски митролопит Неофит отправи обръщение за десетгодишнината от упокоението на блаженопочившия български патриарх Максим, съобщиха от Българската патриаршия.

"С искрена тъга, но и с неизменна вяра в Спасителя и непоколебимо очакване на възкресението и вечния живот, отбелязваме днес десетата година от земната ни раздяла с приснопаметния наш предшественик - Светейшия български патриарх и Софийски митрополит Максим. Връщаме се назад в спомените си за него и за всичко онова, което той направи за светата ни Църква през дългите години на своето архиерейско служение, и благодарим на Бога, задето в негово лице ни беше дарувал такъв архипастир - достоен син на своя народ, предан на Христа и Неговата света Църква и отдаден докрай на своето жертвено служение!", казва в обръщението си Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на.

Той отбелязва в него, че в този ден спомените ни връщат далеч назад във времето, когато с радост научихме вестта за решението на Патриаршеския избирателен събор от лятото на 1971 г. за избора му като предстоятел на Православната ни църква. "Многолетното и доброплодно негово патриаршеско служение, изпълнено с дълбока и искрена радост в Господа (срв. Фил. 4:4), но и с много трудности и неимоверни изпитания, доказа, че този избор не е бил случаен - бил е правилен! В продължение на повече от четири десетилетия, с огромна любов и търпение, със завидна архипастирска разсъдителност и неизменно упование в Пастиреначалника Христа, той направляваше уверено църковния кораб в различни обществени и политически условия, и успя да съхрани поверената му свише света Българска православна църква без "петно, или порок, или нещо подобно, но... света и непорочна" (Еф. 5:27) - такава, каквато иска да я вижда Сам нейният божествен Глава: Господ и Спасител наш Иисус Христос", посочва Негово Светейшество.

"Свидетелство за високите достойнства и авторитета на приснопаметния наш отец и патриарх Максим беше както любовта, на която той се радваше сред своето паство и в средите на духовенството на светата ни Църква, така и огромното уважение към него от страна на неговите събратя - Първойерарсите на всички канонични Православни църкви по целия свят. За всички тях той беше обичан брат и съслужител, образец за всеотдайно архипастирско служение и пример за подражание, а затова и неговото отшествие беше загуба не само за нас, неговите обични чеда, но и за Светото православие", подчертава Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на.

Той отбелязва, че сега, когато той (патриарх Максим) вече не е сред нас, остава споменът за добрия архипастир и благодарността, че сме имали възможността да общуваме с него и да черпим от неизчерпаемата му мъдрост и благост. Остават и отговорността ни пред неговата светла памет и дългът ни да следваме примера му, като се ръководим неотклонно от оставения ни от него образец за служение в Църквата Христова, от неговия завет към нас - да ценим и свято да пазим нейната светост и единство. Единство, което той успя да удържи и съхрани заради Христа, Комуто вярно служеше, и за нас, и нашето бъдеще, в условията на враждебност и безпрецедентен натиск, с цената на много скърби и обиди, гонения и притеснения от най-различен характер.

Патриарх Неофит: Църквата ни винаги има в паметта и в молитвите си дейците на нашата духовност, просвета и култура

"Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им" (Евр. 13:7), така съветва в древните дни Апостолът на народите и този призив запазва императивния си характер и своята актуалност и днес. Приснопаметният патриарх Максим беше истински наставник на всички нас в Божия път и в Божията правда, "... безукорен работник, който вярно преподава словото на истината" (2 Тим. 2:15). Затова и наш свещен дълг е наистина да пазим в Църквата паметта за него и всякога да имаме пред очи неговия достоен живот - живот, изцяло отдаден на Христа и Неговата света Църква, и да подражаваме на вярата му. Във всяка трудна ситуация, при всяко колебание и изкушение да изпитваме съвестта си, да търсим това, което е истински важното за църковния живот, и да постъпваме така, както той би постъпил, ако беше сред нас днес. А най-много от всичко: да не се поддаваме на духа на разединението, защото този дух е противен на Христа и на Църквата, която е "единство на вярата и на познаването Сина Божий", чрез което единствено се достига и до "пълната възраст на Христовото съвършенство" (Еф. 4:13), посочва Негово Светейшество.

"Помнейки голямата любов на патриарх Максим към повереното му от Бога паство, ние вярваме и знаем, че той и сега не престава да се моли и да се застъпва пред небесния престол за Православната ни църква и за всекиго от нас, и да изпросва от Всемилостивия и Всещедър Бог Неговата благодатна помощ и подкрепа за православния ни български род, който дядо Максим отечески обичаше и на който отдаде целия си земен живот.

Божията любов, радостта в Господа, светлината и блаженството в Царството Божие да бъдат с приснопаметния наш отец Максим, патриарх български, във вечните векове! Вечна и блажена да пребъде паметта му!", отправя благослов Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на.

Българската православна църква - Българска патриаршия отбелязва днес десет години от кончината на българския патриарх Максим (1914-2012 г.). На 4 юли 1971 г. Църковно-народният патриаршески избирателен събор в София с единодушие провъзгласява митрополит Максим за патриарх на Българската православна църква и за Софийски митрополит. На интронизацията му присъстват глави и представители на всички поместни православни църкви. Патриарх Максим е начело на БПЦ от 4 юли 1971 г. до своята кончина - на 6 ноември 2012 г.

Константин Тодоров
849 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.06 | 17:27

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини