Д-р Хасан Адемов пред novini.bg: Най- важното е да има доверие в изборния процес

  • 04 ноември 2022 15:30

  • 982
  • 0
Д-р Хасан Адемов пред novini.bg: Най- важното е да има доверие в изборния процес
© булфото /архив/

Какво мисли по актуалните теми, обсъждани в парламента за връщането на хартиената бюлетина в гласуването ни и пращането на военна помощ на Украйна и каква зима ни очаква, питам един от най-дългогодишните депутати д-р  Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва. Той е един от най-уважаваните специалисти в социалната сфера. Избиран е за депутат от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с в девет поредни състава на Народното събрание. Също така е бивш министър на труда и социалната политика /2013-2014г./ .

Според едно скорошно социологическо изследване, има паритет по отношение на предпочитанията на хората към хартиената бюлетина и машинното гласуване. За нас е изключително важно българските граждани да имат възможност да гласуват, независимо от това, къде се намират – в България, или някъде зад граница.

При положение, че възрастните хора у нас трудно се справят с машинното гласуване, е редно да има възможност и за вот с хартиена бюлетина.

Такава е нашата позиция на ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с – да има избор за хората. Никой не казва, че се отменя машинното гласуване и всеки, който го предпочита, ще ползва този начин. Който пък иска с хартия, пак ще има такава възможност.

Най- важното е да има доверие в изборния процес. Защото е очевидно, че има съмнения и по повод на машинното гласуване, тъй като няма възможност за контрол и прозрачност на вота. Разбира се, аргументите в едната, и в другата посока са много, но според мен най-важният е да има доверие в честността и прозрачността в гласоподаването и всеки да избира как да го прави. Иначе в Европа са много малко държавите, в които се гласува с машини.

Относно твърденията, че като пращаме оръжие в Украйна, дефакто ние се въвличаме във война, смятам, че това е едно от клишетата на партиите, които не подкрепят изпращането на въоръжение в Украйна.

Истината е, че около 50 държави, които вече са пратили оръжия,  не са станали част от конфликта по никакъв начин. Така че да се твърди, че предоставянето на оръжие ще ни въвлече в конфликта, не е истина. Важно е от коя страна сме ние – от страната на онези, които в момента имат нужда от подкрепа, които са обект на нападение и агресия, или от другата страна на неутралитета. Няма как да останем безразлични към страданията на потърпевшите във войната. Винаги трябва да се опитваме да помагаме на онези, които са станали обект на агресия.

Много по-обсъждани от хората обаче са темите, свързани с бита им

като примерно това, че идващата зима може да се окаже тъмна, студена и гладна. Ако не се предприемат мерки в подкрепа на бизнеса, за да може да бъде овладяна енергийната криза, ако не се подпомагат най-уязвимите групи, ако не продължи политиката в приетия т.г. актуализиран бюджет, то нищо чудно да се сбъднат моите прогнози. Никой от нас не желае това да се случи, но има такива варианти. От социалното министерство ни уверяват, че са гарантирани мерките за стабилност на най-уязвимите групи в обществото ни и плащанията за тях. В ход обаче трябва да се решават и възникващи проблеми като например осигуряването на дърва за огрев, които не само поскъпнаха, ами и станаха дефицитна стока.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
982 0

Свързани новини

Водещи новини