Проф. Велислав Минеков: Медийната среда в България продължава да бъде проблематична

  • 03 ноември 2022 12:35

  • 326
  • 1
Проф. Велислав Минеков: Медийната среда в България продължава да бъде проблематична
© булфото /архив/, pixabay

Заплахите към журналистите вече не са физически, а всеки десети журналист е заплашен със съд. Това каза служебният министър на културата проф. Велислав Минеков пред участниците в 17-ата Световна среща на българските медии в Йерусалим, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА), която цитира думите на проф. Минеков.

Той отбеляза, че хората вече не се информират от традиционните медии като телевизия и радио, а използват социалните мрежи. Велислав Минеков посочи като проблем, който да се дискутира на срещата, че все по-често традиционните медии се опитват да са конкурентоспособни на социалните медии.

Медийната среда в България продължава да бъде проблематична основно поради две условия - непрозрачност на собствеността и зависимостта на обществените медии от държавно финансиране, посочи министърът на културата.

Според него Законът за радио и телевизия е морално остарял и не отговаря на съвременната комуникационна среда. „Традиционните медии като радио, телевизия и преса отдавна вече не са лидер и са изместени от социалните мрежи и интернет. Всички проучвания сочат, че хората под 30-40 години не се информират от традиционните източници на информация, това е проблем не само за България, но и за европейския и световния пазар“, отбеляза проф. Минеков.  

По думите му българските медии рискуват вместо да изпълняват важна мисия в борбата с фалшивите новини, да залитат в други посоки с цел да бъдат конкурентоспособни и да догонват социалните медии. „С годините сме били свидетели на политическа намеса в частни и обществени медии. Заплахите към журналистите вече не са физически, а всеки десети журналист е заплашван със съд. Все още продължаваме да сме на последно място по свобода на медиите в Европейския съюз, българските медии имат нужда преди всичко от смелост“, заяви проф. Велислав Минеков.  

Последвайте канала на

Аделина Делийска
326 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.03 | 13:15

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини