Главна инспекция по труда отбелязва 115 години от създаването си

  • 02 ноември 2022 14:41

  • 280
  • 1
Главна инспекция по труда отбелязва 115 години от създаването си
© google maps
Слушай новината Слушай новината

Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ГИТ) отбелязва на 3 ноември 115 години от създаването си. Служителите в агенцията честват на този ден своя професионален празник, съобщават от ГИТ.

През 1907 година на 3 ноември е подписан Указ за създаване на Инспекцията по труда от княз Фердинанд. 

Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ вече осъществява цялостния контрол по спазването на трудовото законодателство във всичките му икономически дейности. На нея е вменен специализираният контрол по спазването на Закона за здравословни и безопасни условия на труд, на законодателството, свързано с изпълнението на държавната служба, с трудовата мобилност и трудовата миграция, с насърчаването на заетостта, включително и заетостта на хората с увреждания, както и по десетки други нормативни актове.

Работници с по-ниско образование най-често работят за "заплата в плик", без данъци и осигуровки

От началото на здравната криза, предизвикана от COVID-19 инспекторите по труда останаха на първа линия, за да гарантират трудовите права на работниците и служителите. Работиха за повишаване информираността на работодателите как най-ефективно да пазят живота и здравето на своите работници и служители, уточняват от ГИТ.

За първите девет месеца на тази година контролните органи на инспекцията са извършили 32 233 проверки в общо 27 360 предприятия с около 1 200 000 заети лица в тях. Установени са 144 815  нарушения, от които 73 682  са свързаните със здравословните и безопасни условия на труд. Нарушенията по осъществяване на трудовите правоотношения са 70 537, случаите на работа без трудов договор са 2464. Установената сума на забавените трудови възнаграждения е 3 718 200 лева. Благодарение на намесата на инспекторите по труда са изплатени 1 935 841 лева, допълват от агенцията.

За да повиши информираността на работодателите и работещите за правата и задълженията им относно трудовото законодателство ГИТ стартира през 2022 г. информационна кампания „Достоен труд – от теб зависи“ – дейност по трансграничния проект „Сътрудничество за достойни условия на труд.

Проведена бе инспекционна кампания за превенция на мускулно-скелетните смущения (МСС). Кампанията обхвана секторите „Строителство“ и „Производство на хранителни продукти“ и беше част от общоевропейската кампания на Комитета на старшите инспектори по труда (SLIC) „Здравословните работни места – облекчете натоварването“.

По повод интеграцията на украинските бежанци на пазара на труда в България Инспекцията по труда създаде специална рубрика, където може да бъде намерена и разработената онлайн брошура с основните трудови права и начините, по които украинските граждани могат да потърсят защита.

Главна инспекция по труда се включи и в общоевропейската кампания „Пътят към справедлив транспорт“.

Със серия обществени инициативи Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ГИТ) отбелязва 115-ата годишнина от създаването си.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
280 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.02 | 15:01

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини