Кристиян Шкварек: Малко народи честват толкова често през годината просветата*

  • 01 ноември 2022 12:32

  • 1431
  • 0
Кристиян Шкварек: Малко народи честват толкова често през годината просветата*
© личен архив

Коментар на Кристиян Шкварек, един от младите представители на групата на Европейските Консерватори и Реформисти в България.

Колкото и странно да звучи, повярвайте ми, като историк и човек, следвал в няколко европейски държави, че малко народи имат подобно нещо като Ден на народните будители. Малко народи въобще честват толкова централно и често през годината просветата.

Почти всички имат "Ден на независимостта" под една или друга форма ,Ден на войската, на освобождението или основаването, но наистина много, много малко имат като 24 май – Ден на българската просвета, култура и писменост, или 1 ноември - Ден на народните будители.

А това дори не са всички наши празници, посветени на просветата, културата, науката и одухотворяването ни от поданици и рая - в народ.

В новата си история българите избраха да придадат един по-различен почерк на изграждането и еманципацията си като народ. Почеркът, наследен от ерата на Възраждането и съшит от строителите на съвременна България в самата тъкан на третата ни държава. Народ, който възпява с химн своята просвета, жажда за наука и уникалната си писменост, дадена на света. Повечето от това обвързваме с друг ден в годината - 24 май, но нищо от това нямаше да е възможно, ако не бяха народните будители, които почитаме днес - на първи ноември.

Честит празник!

*Заглавието е на редактора

Аделина Делийска
1431 0

Свързани новини

Водещи новини