Илияна Йотова беше удостоена със званието "Следовник на народните будители"

  • 31 октомври 2022 15:01

  • 560
  • 6
Илияна Йотова беше удостоена със званието "Следовник на народните будители"
© Президентство
Слушай новината Слушай новината

За активната позиция в защита на българската култура и за безусловната помощ за народните читалища Съюзът на народните читалища удостои вицепрезидента Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , с почетното звание „Следовник на народните будители“. Сред носителите на званието са българският патриарх Неофит, акад. Светлин Русев, акад. Стефан Воденичаров, акад. Антон Дончев, акад. Благовест Сендов и много други.

„Читалището е онази светлина, която ни е нужна, когато губим пътя пред себе си. Светлината, която ни връща към ценностите, които съхраниха българския народ и създадоха българската държава“, посочи в благодарственото си слово вицепрезидентът. По думите й духовността, културата и образованието са трите стълба на развитието и „който не осъзнава това, няма място нито в политиката, нито в управлението на държавата“. 

Книги на български класици подари вицепрезидентът Йотова на лектората по български език в Загребския университет

„Читалището е център на обществения живот в града и в селото, децата израстват там, развиват талантите си, придобиват знания и умения, създават приятелства. Читалищата са мостът към традициите и към бъдещето“, заяви Йотова. Тя изтъкна, че читалището има своите съюзници, но и своите отрицатели. „През седемте месеца на редовния кабинет в Министерство на културата имаше хора, за които читалищата не бяха важни и бяха готови с лека ръка да ги закриват. Благодарение на общите ни усилия, на неравната битка, водена от Съюза на народните читалища и неговия председател Николай Дойнов, успяхме да съхраним читалищата“, подчерта вицепрезидентът. 

„Затиснати от непрестанни кризи, сякаш не виждаме една друга криза, която ще има тежки последствия – кризата в обществените отношения, във връзките помежду ни, които ни правят един народ. Всички вие, съвременните будители, ни връщате към тези ценности“, обърна се Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , към читалищните дейци. Тя заяви, че ще продължи да работи с тях, за да се върне достойното им място в обществото, трудът им също да бъде оценяван по достойнство. 

На церемонията на „Дондуков“ 2 присъства и държавният глава Румен Радев, който изтъкна огромния принос на вицепрезидента към развитието на читалищното дело. Президентът поздрави читалищните дейци с предстоящия Ден на народните будители. От благоевградското читалище „Никола Йонков Вапцаров“ подариха на Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , градска носия, традиционна за региона през 20-те години на миналия век, ушита специално за вицепрезидента, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Филип Епитропов
560 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Аз съм пенсионер с 2300 пенсия, пука ми на хуя!

2022.10.31 | 18:26

6
Глупчо, тук не става въпрос за уй някакъв кабинет ще има, на на теб при тези ниски заплати не ти завиждам.

2022.10.31 | 18:23

5
Мили Боже Илияна Йотова будителка?! това е трагедия за България! все едно РУМЕН РАДЕВ- президент на БКП-БСП преименувани да гонаградят за будител! ПАДЕНИЕ!

2022.10.31 | 16:43

4
Радев изработи Борисов.Обеща му кабинет но уй кабинет.

2022.10.31 | 16:41

3
Със Радев да бъдат удостоени за предателство.
Какво?

2022.10.31 | 16:28

2
Какво прави МИНЕТков, пардон - Минеков в тази "честна компания" от лакеи на Кремъл и национални предатели! Особено в присъствието на оня от село Славяново, който преди две години "вдигна юмрук" срещу мутрите и герберастко-сарайските престъпници, ама служебният му Гълъбарник от предатели като него много скоростно ги върна на власт, тоест, върна мутрите! ВКлючително и МИНЕТков, който нещо се разсея за незаконното пребиваавне на герберастката сган в НДК! Защо забрави бе, професоре? Че нали нещо много "ербап" го даваше?!
Господи!

2022.10.31 | 15:29

1
Тази подлога на кремълския злодей и масов убиец, която коленичи пред зловещия КГБ-ист и първа опора на чудовището в Кремъл, че и ръка му целуна, та тази била"народен будител"? Срам и позор!

Добави коментар

Водещи новини