Камара "Пътища": По "Хемус" не се работи, задрасква се цяла Северна България

  • 27 октомври 2022 17:36

  • 934
  • 2
Камара "Пътища": По "Хемус" не се работи, задрасква се цяла Северна България
© Nova News
Слушай новината Слушай новината

Притесняваме се от колапс и фалит на пътните, на строителните фирми. Отношението към пътния и строителния бранш е ужасяващо. Това заяви Живко Недев, заместник-председател на УС на Браншова камара "Пътища", в ефира на Нова Нюз.

„Пътният бранш и фирмите в браншова камара „Пътища“ продължават да работят, а от страна на държавата имаме некоректно отношение. Нямаме никъде в света изпълнено, прието и фактурирано, но платено само на 50%. Ние сме единствената държава в ЕС, в която няма индексация на договорите за строителство, независимо, че има решение на МС и НС.

По негови думи Агенция „Пътна инфраструктура“ дължи 900 млн. лв. на бранша.

На въпрос относно това дали вижда съпротива сред депутатите да се реши проблемът, той смята: „Аз не искам да навлизам в политически разговор, тъй като нашата основна цел е да строим пътища и да осигуряваме безопасността на пътната мрежа. Когато нещо е изпълнено, прието, пусната е фактура, платено е ДДС, не е нормално някой да каже „Аз няма да ви разплащам“. Аз не съм видял една чужда фирма да дойде в българи, и това е нормално – никой не би дошъл, когато правилата се променят по средата.“

Започна срещата на браншова камара "Пътища" с ръководството на МРРБ

„Ние сме съгласни да работим по всякакви правила, които приеме държавата. Ние искаме това, което ни го е възложила държавата и го е приела“, допълни още той и показа снимки на пътища преди и след техния ремонт.

Той също не пожела да коментира забраната на превъзлагането в инхаус процедурите, като посочи, че не иска да влиза в разговор за нормативната наредба: „Ние не искаме да сме законотворци. Ние си даваме мнението.“

„По АМ „Хемус“ не се работи в момента. Неработенето по магистралата значи да се задраска цяла Северна България като развитие и свързаност. Връщането на нови решения ще върне изграждането на магистралата с може би 10 години. Усещам обаче събуждане и желание да се реши проблемът“, категоричен е той.

„По отношение на осигуряване на парите за зимна поддръжка на пътната мрежа, това е задача на АПИ, на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ние сме изпълнители. Каквото ни се възложи, ние ще го изпълним, иначе подлежим на санкции. Доколкото знам за половината области има подписани договори. И предната зима не оставихме републиканската пътна мрежа неподдържана. Към днешна дата догорите ни са изцяло прекратени, но ние ще помагаме“, допълни още Недев.

Цветелина Кирилова
934 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.27 | 19:10

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Анонимен

2022.10.27 | 18:16

1
Политическите рожби на хамелиона Радев направиха това.

Добави коментар

Водещи новини