Илияна Йотова проведе среща с българската общност в Загреб

  • 26 октомври 2022 18:13

  • 380
  • 1
Илияна Йотова проведе среща с българската общност в Загреб
© Президентство
Слушай новината Слушай новината

Продължаваме да работим за структурирана държавна политика за българите зад граница. Много стратегии са писани през годините, но са останали в прашните папки. Политиката е разпиляна в различни институции. Необходим е и осъвременен Закон за българите в чужбина, който да отчита техните специфики и нужди.

Това заяви вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , на среща с представители на българската общност в Загреб. Йотова е в Хърватия по покана на председателя на Националната общност на българите Рашко Иванов. По официални данни от 2021 г. 262 души в Хърватия са се определили като българи. Българската общност е вписана в Конституцията на страната, има и представителство в местния парламент на Загреб. Общността е съставена главно от потомци на градинари, заселили се в Хърватия в края на 19 век, и на културни дейци от средата на 20 век.

„Ако не мотивираме младите хора да пазят и развиват българското самосъзнание, ще загубим статута на общността и всички произлизащи от него права“, подчерта вицепрезидентът. Тя припомни, че президентската институция настоява за целеви средства в българския бюджет за проекти за българите зад граница. „Културните връзки с България имат огромно значение, но съвременният свят представя много повече възможности за съвместни дейности, които не са насочени само към паметта и историята“, отбеляза Йотова. 

Илияна Йотова ще чества Деня на народните будители с българската общност в Хърватия

Според вицепрезидента образованието чрез мрежата от неделни училища е най-успешната политика на българската държава за сънародниците ни навън. В срещата в Загреб участва и директорът на Българското неделно училище „Иван Вазов“ Иглика Касабова. В школото учат 30 деца, включително от Словения и Босна и Херцеговина. Училището изпитва затруднения с намирането на помещения за провеждане на занятия и на преподаватели от България по история и география. 

Българите в Хърватия имат и свое списание – „Родна реч“ с главен редактор Диана Гласнова, съобщават от прессекретариата на Президентството.

Филип Епитропов
380 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.26 | 23:03

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини