Що е то "мръсна бомба"

  • 25 октомври 2022 09:47

  • 1244
  • 3
Що е то "мръсна бомба"
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Москва твърди, че в Украйна се подготвя атака с т.нар. "мръсна бомба". Но какво представлява тя? "Това са бомби, които се използват с цел радиоактивно замърсяване. Това са обикновени снаряди, които са пълни с радиоактивни и химически елементи. Използват се за заразяване. Това е в ниска степен оръжие за масово поразяване и дълговременни щети". Това каза журналистът Валерий Тодоров за "Твоят ден". 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13390

Според него Русия предприема контраатака за слуховете за радиоактивен удар, а така иска да принуди Украйна да преговаря. "Израел продължава да отхвърля исканията за оръжия, но може би е предоставила софтуер. Зимата затруднява прикритията и предислоцирането на руските войски, затова се предполага, че ще има по-масирани и далекобойни удари", заяви Тодоров.

САЩ с предупреждение към Русия за употребата на „мръсна“ или ядрена бомба

Бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев посочи, че "мръсната бомба" запазва инфраструктурата, но поразява хората. "Путин отново ще се опита да използва зимните месеци за натиск не само върху Украйна, но и върху Европа чрез енергетиката", смята той. 

По думите му е много вероятно Москва да си служи с провокация - да се обвини Украйна, че извършва нападение на някоя АЕЦ или че се стреми да превземе Херсон. "Това е изцяло в изказа на Кремъл, защото търсят оправдание за случващото се в Източна Украйна. Русия търси и диалог със Запада. Те не развиха системата си за дронове, затова използват иранските, които се използват за самоубийствени атаки", коментира Керемедчиев. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1244 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
УБИВАЙ БЪЛГАРИТЕ

2022.10.25 | 11:51

3
КЪДЕТО И КОГАТО СВАРИШ! ДО ПОСЛЕДНАТА СЕМКА!!!
РЕГИСТЪР НА ОБРАТНИТЕ

2022.10.25 | 11:50

2
У ДАНС! И СЕМЕЙСТВАТА ИМ ! ЗА ДА БЪДАТ ИЗНУДВАНИ И МАНИПУЛИРАНИ С ТОВА! С М Ъ Р Т НА БЪЛГАРИТЕ!
PaulaFox

2022.10.25 | 11:47

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини