#ДАЙПРИМЕР сложи каска - социалната инициатива, която е важно да последваме

  • 26 октомври 2022 10:25

  • 2252
  • 0
#ДАЙПРИМЕР сложи каска - социалната инициатива, която е важно да последваме
©

Тази седмица стартира социалната кампания за носене на защитна каска #ДАЙПРИМЕР, инициирана от строителна компания IG STAHL. Обърнахме се към тях, за да ни разкажат повече за нея и какво целят да постигнат.

Инж. Георги Янев е един от основателите на IG STAHL и неин управляващ директор. Той има над 20г. международен опит в планирането, проектирането и строителството на търговски обекти, промишлени съоръжения, пътища и мостове, както и сеизмични модернизации и екологични оценки за съществуващи структури.

Срещнахме се с него, за да ни каже с какви проблеми са се сблъсквали като работодатели на множество големи монтажни групи, наистина ли проблемът с носенето на каска е толкова голям и какво трябва да се промени.

* Да носиш каска на строителен обект е задължително и сякаш дори не се налага да се обсъжда. Но явно не е така. Защо решихте да направите подобна кампания?

Правенето на подобна кампания е част от комплекс от решения, с които целим изграждането на култура по безопасност във всички участници в строителния процес. Използването на каска в кампанията символ на безопасността, която трябва да е желание, а не задължение.

* Какво е основното послание на кампанията и до кого очаквате да стигне - само вътрешно във вашата компания или до по-широката аудитория? Защо е важно да даваш пример?

Основното послание на кампанията е да се върнеш в къщи здрав. Искам с тази кампания  да достигнем не само до участниците в строителния процес, но и до техните семейства, защото само с постоянство от всички можем да изградим у хората чувство на нужда, а не на принудителни задължения. Хората, идващи на строителната площадка - не говоря само за работници, а всички - проектанти, възложители, инвеститори държавни служители,  журналисти и т.н, чието всекидневие не минава на обекта, често имат склонността да взимат решение, че сами могат да преценят дали им е нужно да се защитят. Даването на пример е силен социален инструмент, който въздейства на хоратам като предизвиква уважително чувство и по никакъв начин не накърнява достойнството.

* Какво очаквате да постигнете с нея и планирате ли да я повторите догодина?

Надявам се, че с посланията в кампанията ще увеличим факторите, въздействащи на самосъзнанието на хората, на тяхното желание да бъдат в комфортната зона на строителния обект. Желанието ни е да я превърнем в традиция, която се отбелязва всяка година в седмицата на 26 октомври.

* На страницата на инициативата откриваме и много полезна медицинска информация по въпроса.

Да, травмите на главата могат да са сериозни и затова потърсихме медицинско мнение. Обърнахме се към д-р Христина Димитрова, невролог. Тя ни помогна да съставим един кратък наръчник за действие при инцидент, както и да дадем общодостъпна информация, която да подкрепи посланието ни, че носенето на каска на строителен обект е както лична отговорност, така и задължение към твоите колеги, на които даваш пример. Защото никой от нас не работи сам.

* Колко голям е проблемът със спазването на правилата за трудова безопасност и какви са те всъщност?

Правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд са описани в нормативен документ. Спазването им е проблем, който изисква дълбоки познания за цялостния процес по осигуряването на безопасността, а именно нормативната база, строителния процес и различните опасностите в неговите етапи.

* Как го решавате вътрешно в компанията?

За нас решението на проблема е по-скоро като път, а не крайна точка. Път, по който непрестанно се прилагат и надграждат добри практики, целящи повишаване на безопасността. Тук е мястото да спомена, че в компанията вече работят и специалисти, оформящи отделен орган по БЗР.

* За IG STAHL - как и кога е основана компанията, с какво се занимава?

Компанията е основана 2017 година, с предмет на дейност строителство, профилирана предимно в промишленото строителство.

* Какви цели сте си поставили, как ще се развива IG STAHL по отношение на екипа и какви хора искате да привлечете?

Целите ни като компания са осигуряване на условия на труд и работна среда, привличащи квалифицирани кадри в екипа, а оттам и предоставяне на услуга и продукт с високо качество.

(В материала има продуктово позициониране).

Последвайте канала на

Novini.bg
2252 0

Водещи новини