В понеделник обявяват частично бедствено положение в Омуртаг

  • 22 октомври 2022 18:10

  • 4515
  • 1
В понеделник обявяват частично бедствено положение в Омуртаг
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Частично бедствено положение ще бъде обявено в Омуртаг от понеделник, 24 октомври. Причината е безводието, от което страдат жителите на града в продължение на десетилетия. Решението е взето на извънредно заседание на Кризисния щаб към община Омуртаг днес. Бедственото положение е за града и ще влезе в сила от 8:00 часа сутринта, поясни за БТА секретарят на община Омуртаг Стела Атанасова.

Проблемът с липсата на постоянно течаща вода по чешмите в града изостри гражданското недоволство. Причина за драстичния воден режим, който действа в града, са липсата на валежи през последните няколко месеца и намалелият дебит в карстовия водоизточник в село Кипилово, както и силно амортизираната и остаряла вътрешно водопроводна мрежа. 

12 области у нас са на воден режим

През седмицата в Омуртаг започна събиране на подписи с искане за обявяване на бедствено положение. Недоволството на местните жители канализира гражданско обединение „Вода за Омуртаг“ с основната цел в страната да се чуе за ситуацията с безводието и режима, и държавата да се задейства. Петицията със събраните общо 2003 подписа на хартиен носител и още над 660 онлайн е внесена в община Омуртаг и областната администрация в Търговище в петък от Магдалена Славова – представител на обединението. 

Щабът взема решение да бъде обявено частичното бедствено положение, за да удовлетвори исканията на жителите на града. „Бедственото положение не е начин за решение на проблема. Нужни са дългосрочни мерки“, коментира Атанасова. Предстои в града да бъде доставена вода с водоноски. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4515 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.23 | 00:07

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини