Пуснаха на свобода в природата морски орел

  • 21 октомври 2022 17:51

  • 1059
  • 1
Пуснаха на свобода в природата морски орел
© РИОСВ
Слушай новината Слушай новината

Днес експерти от РИОСВ-Варна и представители на Общинско предприятие „Център за защита на природата и жиротните“ – Добрич, пуснаха на свобода в природата екземпляр от вида Морски орел (Haliaeetus albicilla).

Птицата е намерена в безпомощно състояние в района на с. Крапец, общ. Шабла, на 17 септември. Екземплярът е настанен в центъра за защита на природата и животните, като за него са полагани грижи и е проведено лечение. 

До 30% от хищните птици са застрашени от изчезване

След възстановяването на морския орел е извършено маркиране със сателитен предавател и птицата е върната в района, в който е намерена, близо до гнездовото й местообитание. Птицата се е адаптирала успешно в околната среда, съобщиха от пресцентъра на РИОСВ-Варна. 

Морският орел (Haliaeetus albicilla) е включен в Червената книга на България, бил е често срещан по поречието на р. Дунав и Черноморското крайбрежие. Видът е защитен и от Закона за биологичното разнообразие. Към настоящия момент на територията на областите Варна и Добрич се наблюдават само няколко гнездящи двойки.

Филип Епитропов
1059 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.21 | 18:56

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини