Ново кръгово кръстовище в Шумен вече е част от довеждащата инфраструктура на Индустриалния парк

  • 21 октомври 2022 15:30

  • 442
  • 1
Ново кръгово кръстовище в Шумен вече е част от довеждащата инфраструктура на Индустриалния парк
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Кметът на Шумен Любомир Христов и изпълнителният директор на Индустриалния парк в града Николай Тончев представиха пред журналисти днес изпълнението на проекта за изграждане на довеждаща инфраструктура за парка. Част от него е новоизградено кръгово кръстовище на стария път от областния град за Варна. На брифинга присъства и заместник-кметът по строителство и екология Боян Тодоров, цитиран от БТА. 

"С постановление на Министерския съвет от декември 2019 година бяха отпуснати 1,2 млн. лв. за изграждане на инфраструктура в Индустриалния парк в Шумен. С тези средства изградихме новото кръгово кръстовище, с две бариери и ново осветление. Освен това е извършен ремонт на старото кръгово кръстовище до Индустриалния парк с осветление - от последната бензиностанция на града, в посока Индустриалния парк", каза Христов. 

Предлагат да се постави камера за скорост на кръговото кръстовище в Шумен, където загина жена

"Извършените дейности са на стойност 1,14 млн.лв. За новото кръгово кръстовище предстои да бъде издаден Акт 15 и 16, след което ще бъде прехвърлено за стопанисване на Агенция "Пътна инфраструктура", отбеляза още той.

"Битката за тези 1,2 млн. лв. продължи около шест години, тъй като са част от средствата, които заплаща Индустриалният парк при смяна на предназначението на земите. Към днешна дата сме превели на Министерството на земеделието над 2 млн. лв и близо шест години се борихме част от тези средства да бъдат дадени, чрез общината, за довеждаща инфраструктура на Индустриалния парк. Кръговото кръстовище е подарък за гражданите на Шумен. То се изгражда и с цел да отворим път към още два участъка, собственост на Индустриалния парк, както и да се намали трафикът на съществуващото кръстовище до Парка, което е част от пътя за Ришкия проход, и често движението там е много натоварено", каза Николай Тончев.  

По думите му над 28 компании са закупили парцели в Индустриалния парк в Шумен. "Към момента са изградени 12 предприятия, в процес на изграждане са още две. Швейцарска компания сега изгражда едно от най-иновативните предприятия в България - за производство на безглутенови брашна. Плановете на инвеститорите са до края на годината да приключат със строително-монтажните дейности, да започнат производство от реколта 2022-а година и би следвало продукцията им да излезе на пазара в началото на следващата година. Още една компания изгражда предприятие, също в старата подзона "А". Това е логистична база на една турска компания, която произвежда машини за стиропорени опаковки", отбеляза Тончев.

Той уточни, че в подзона "А" са реализирани всички терени, с изключение на един голям "и вече сме преминали към реализация на терените в подзона "Ц". 

За децата на работещите в Индустриалния парк в Шумен, които са над 2000 души, се работи да бъде направена детска градина. Планира се и изграждането на фотоволтаична централа, както и на електрическа подстанция в парка - за осигуряване на допълнителна електроенергия за бъдещите инвеститори, каза още Тончев. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
442 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.21 | 18:59

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини