Пенсионери търсят с километри банкомат

  • 20 октомври 2022 10:13

  • 727
  • 2
Пенсионери търсят с километри банкомат
© Novini.bg/Canva

Село Ново село с население от 2578 души остана без банкомат. Сега пенсионерите, работещите и хората със социални помощи трябва да бият път до съседните населени места, за да изтеглят пари. При това не само един път, ако лимитите им за теглене от карта са ниски.

"Най-близкият банкомат е в Куртово Конаре и за да си изтегля пенсията, ходих там два поредни дни, защото лимитът ми за еднократно теглене е 400 лева", посочва пенсионерка от селото. Сега се е заела да върти телефони до банката, за да договори увеличаване на разрешената дневна сума. Това обаче също не може да стане дистанционно, а трябва да отиде лично на гише в обслужващата банка.

Има ли уговорка между банките да вдигат таксите?

Кметът на селото Иван Стойчев е наясно с проблема, защото и при него постъпват непрекъснато оплаквания от хората. Броженията наистина са големи, въпреки че банкоматът е премахнат преди по-малко от месец. „Работя по въпроса, наистина е важен, всичко ще се уреди в съвсем кратки срокове“, посочи пред „Марица“ той.

Работата му обаче съвсем не е лесна. Банките, които са собственици на АТМ машините и ги инсталират, гледат на това като на бизнес. Те трябва да покриват разходите освен за самото устройство, което може и да е втора употреба, и инсталирането му, за поддръжка, за СОТ, за ток и инкасо. Финансовите институции правят много внимателно сметки колко са постоянно живеещите в едно населено място и дори колко от тях са техни клиенти, защото те пък плащат по-малка такса при теглене от АТМ устройството. За машината с пари трябва да се намери и добро място, което да отговаря на условията на охранителните фирми. 

Единственият полезен ход в момента за хората от Ново село е да плащат с дебитните си карти на ПОС терминалите в магазините. Това е безплатно за клиента, подчертават банкери. За щастие, големите търговски обекти в селото наистина поддържат ПОС терминали и все по-често дори и възрастните ги ползват. От ковид пандемията при плащане на суми до 100 лева не се изисква въвеждане на ПИН код.

Радина Лазарова
727 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.20 | 20:07

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.20 | 10:34

1
Къде са децата и внуците им? Май са избягали панически оттам.

Добави коментар

Водещи новини