Радев: 137 млн. лв. се отпускат за Националнен космически център за наблюдение

  • 19 октомври 2022 16:09

  • 563
  • 3
Радев: 137 млн. лв. се отпускат за Националнен космически център за наблюдение
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Общо 137 милн. лв. ще се отпуснат от Плана за възстановяване и устойчивост за Национален космически център за наблюдение, координация и управление, който получи признание от Брюксел. Това е един важен проект от Плана за възстановяване и устойчивост, предложен от президентската институция през есента на 2021 г., каза президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в словото си на тържественото събрание в зала "Проф. Марин Дринов" на Българската академия на науките (БАН) на Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) при БАН, съобщава БТА.

ИКИТ-БАН чества днес 50 години под мотото "България - космическа държава".

Държавният глава заяви, че трябва да имаме център, в нова красива функционална сграда, която да съответства на нашите традиции, постижения и амбиции за космоса. Трябва в него да постъпва информация от космоса от всякакъв спектър, да има и денонощни дежурни смени, които да следят на екраните какво става над нашата територия.

"Всяко министерство, отзад на компютрите, да си има офиси и свои хора, които могат да разчитат тази информация, да я обработват за нуждите на съответното министерство и да може тя да служи на тези министерства, и да я предават на гражданите. Тук не става въпрос за някакво наблюдение за бедствия, аварии и катастрофи, то е изключително важно. Но тук става въпрос за мониторинг на цялата държава, в цялостната й дейност - като почнем от екология, води, гори, пътища, трафик, урбанизация, сигурност, граници, спектрален анализ на почвата за нуждите на земеделието, за всичко", обясни президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Министър Пулев: Над 30 млн. лв. за киберсигурност тръгват от днес за бизнеса по Плана за възстановяване

Той благодари за възможността да поеме патронажа на инициативата "50 години български космос".

Космосът е продължение на авициацията, с други още по-високотехнологични средства. За нас космосът е израз на амбициите на една нация къде позиционира себе си по отношение на човешкия прогрес и на бъдещето на човечеството. Прави чест на първопроходците, 50 години назад, че позиционираха България в челото на човешкия прогрес. Можем само да бъдем горди и за това, което България направи преди 50 години и по начина, по който се разви българската космическа програма, подчерта държавният глава.

Можем да бъдем горди с нашите космонавти - и Георги Иванов, и Александър Александров, и Красимир Стоянов, който, аз съм убеден, е достоен да го нарека български космонавт. Не е късно и може да получи шанса, надявам се в близко бъдеще, изрази увереност президентът Радев.

Цветелина Кирилова
563 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
кириленко

2022.10.20 | 00:02

3
ще ви подарим ''крив макарон'' да гледате ЕВРОПА
Емѝ...

2022.10.19 | 19:49

2
само пари за глупости.
PaulaFox

2022.10.19 | 16:53

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини