Депутатите трябва да се научат освен да слушат другия, и да го чуват

  • 18 октомври 2022 09:02

  • 369
  • 1
Депутатите трябва да се научат освен да слушат другия, и да го чуват
© Bulphoto/архив
Слушай новината Слушай новината

Докато не бъде избран председател, не може да започне да функционира Народното събрание.

Това каза пред БНР преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

"Беше нарушено неписаното правило още миналата година, когато представител на ИТН, които бяха втори след ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, беше избран за председател на Народното събрание. И сега е възможно да се стигне до такъв резултат", коментира тя в предаването "Преди всички".

Няма пречка ПГ или отделен народен представител да издигнат кандидат, допълни тя.

Председателят се избира с обикновено мнозинство, уточни конституционалистът.

"Мандатът на цялото Народно събрание като орган тече от изборния ден, но за да може всеки индивидуално да участва в работата на НС, трябва първо да положи клетва. Тя, освен символно значение, има и конституционно – от елементарното гласуване, до възможността да се легитимира като народен представител", поясни доц. Киселова.

В момента няма парламентарни групи. Сред учредяването на НС всеки народен представител заявява до председателя да се включи в парламентарна група, посочи тя.

"Народните представители трябва да се научат освен да слушат другия, и да го чуват", каза още преподавателят.

Относно предварителните срещи между отделните партии в парламента преди полагането на клетва доц. Киселова изрази надежда "да не гледат на всички тези срещи като на предизборна кампания".

Според доц. Киселова следва да е ясно с какъв мандат отиват Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и Соломон ПасиСоломон Паси Соломон Исак Паси е роден на 22 декември 1956 г. в Пловдив. Син е на известния професор по философия и да преговарят с политическите партии.

"Беше замислено като усилие да се стопят част от ледовете между политическите партии, но те се увеличиха, тези ледове." 

Част от законопроектите по Плана за възстановяване и устойчивост не са безспорни и трябва да се започне по онези, по които има по-голямо съгласие, отбеляза в заключение конституционалистът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
369 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.18 | 12:10

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини